keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Ajatuksia turvallisuudesta hevosten kanssa

Fanni ja minä kesällä 2011.
Ratsastajalla ei hanskoja kädessä, aijai!
Hevosten kanssa aina sattuu ja tapahtuu ja heti alkuun on pakko todeta, että ikä tuo kuin tuokin viisautta - 10 vuotta sitten pukitteleva hevonen oli lähinnä hauska juttu eikä hevosen selästä tippuminen ollut lainkaan paha asia. Tieto lisää tuskaa ja se kuuluisa itsesuojeluvaisto on vahvistunut vuosien myötä erilaisten sattumusten kautta. Tässä oma TOP5-listani, miten edes vähän voisi välttää riskejä isojen saaliseläinten kanssa harrastaessa:

1. Kypärä

Ilman sitä ei minun tontillani ole mitään asiaa hevosen selkään. Ikinä en ole hiostavasta kypärästä kärsinyt, kun mietin vaikkapa ihmistä, jolla on vaikea aivovamma, joka on usein seurausta esimerkiksi tapaturmasta, jossa päähän on kohdistunut kova isku. Kypärä on helppo ja halpa henkivakuutus pienentää riskejä, toki se ei - kuten ei mikään muukaan - ole 100% suoja.

2. Käsineet

Hanskat pidän kädessä aina taluttaessa, lastatessa, ratsastaessa, juoksuttaessa, ajaessa... Pieni, mutta suuri apu estämään ikäviä hiertymiä ja palovammoja, joita saa helposti esim. juoksutusliinasta hevosen yrittäessä poistua paikalta. Suosittelen lämpimästi kaikille. :)

3. Suunnitelmallisuus

Voi kyllä, jos joskus ajattelisi ensin ja sen jälkeen vasta tekisi, säästyisi monelta harmilta... Ei kai, uudet ja yllättävät tilanteet vaativat aina suunnitelman A ja B, esim. reissuun lähtiessä on hyvä varata tarpeeksi aikaa, hevosten kanssa kiireellä toimiminen ei koskaan johda mihinkään toivottuun lopputulokseen. Ihan arkisena esimerkkinä, hevosten päiväohjelma, ulos- ja sisäänvientijärjestys tai nuoren hevosen kanssa toimiminen vaativat joskus vähän suunnitelmallisuutta. Sanotaan, että harjoitus tekee ainakin jonkinlaisen mestarin - jos esimerkiksi tiedän, että hevonen ei mene mielellään traileriin, sitä harjoitellaan niin kauan, että se sujuu ja on helppoa - sitä ennen ei lähdetä minnekään, ellei ole ihan pakko. Virheistä kannattaa myös ottaa opiksi: Jos vaikkapa tiedät, että polle ottaa lähdöt aina portilla tarhaan laitettaessa, älä just tänään päästä sitä potkaisemaan itseäsi - kokeiltu on!

4. Puitteet

Hyvät, oikein suunnitellut ja toteutetut puitteet ovat myös tärkeät hevosten kanssa toimiessa. Tällaisina mainittakoon heti kärkeen omat suosikkini eli hyvät aidat, kestävät tallirakenteet ja turvapuomeilla varustettu kuljetustraileri. Siisti pihapiiri ja ehjät aidat auttavat jo paljon. Lisäksi hevoset rakastavat rutiineja - mitä tasaisempana arki pysyy, sitä paremmin hevoset yleensä voivat ja täten käyttäytyvät hyvin.

5. Maalaisjärki

Tämä vähän sivuaa edellämainittuja, mutta älä ehdoin tahdoin lähde liikenteen sekaan ratsain tai taluttaen hevosen kanssa, jonka tiedät olevan epävarma siellä. Älä myöskään lähde maastoon ilman kännykkää tai jos menet yksin, niin kerro maastoretkestä aina jollekin tai jätä lappu talliin suunnittelemastasi reitistä lähtöajan kera. On täten huomattavasti kivempi lähteä etsimään ratsastajaa, kun ratsu on palannut talliin ilman ratsastajaansa... Lisäksi on huomattavasti järkevempää laittaa kentän portti kokonaan kiinni, kun menee sinne ratsastamaan - kuinka monta kertaa se jääkään auki, kun ei vain viitsi sulkea sitä? Vaihtoehtona on karanneen ratsun metsästäminen maantieltä, eli ihan miten vain...

Yhteenvetona: Onnettomuudet eivät tule kello kaulassa eikä tapaturmilta voi välttyä vaikka vetäisi haarniskan ylleen, mutta pieni järjenkäyttö on aina sallittua. Joskus tulee oiottua ihan perusasioissa ja usein juuri silloin sattuu ja tapahtuu - sopii sitten miettiä, olisiko itse voinut sittenkin viitsiä tehdä asioita toisin. Usein teen tallihommia vaikkapa crocsit jalassa turvakenkien viettäessä laatuaikaa eteisen kaapissa tai sitten ne hanskat unohtuvat tutun ja turvallisen hevosen kanssa touhuttaessa. Juuri tällöin se pomminvarma polle on sitten pelästynyt jotain ulkopuolista asiaa ja singonnut kohti avaruutta ja taluttajansa on saanut kivat palovammat näppeihinsä. Vastaavasti taasen kiltti varsa on juuri sitten näyttelypäivänään päättänyt kävellä valtaosan ajasta vieraassa paikassa kahdella jalalla, joten on ihan mukavaa, että etujalkojen viuhuessa otsan korkeudella omaa päätä suojaa kypärä...

Elämä on täynnä valintoja ja jokainen tekee omansa ihan itse. Varmasti edellämainituista osa kuullostaa itsestäänselvyyksiltä, mutta aina ihan kaikkea ei tule ajatelluksi. Moralisointi ei jälkeenpäin auta enää ketään, joten on ihan hyvä miettiä asioita ennen kuin sattuu ja tapahtuu. Kaikesta huolimatta, hevoset ovat hieno harrastus, joten nauttikaamme tulevasta kesästä ja harrastellaan turvallisesti. :)

Kesä-Salkku <3

4 kommenttia:

  1. Näinhän se menee... Sen yhden ainoan kerran kun ei ole hanskoja kädessä, "otan vaan äkkiä nää sisälle", päättää tallin vanhus laittaa ranttaliksi.
    Missä meni pieleen? Aivan, puutteellinen varustus ja kiire!
    (PS. Tapahtumasta seuranneet vammat haittaavat muuten edelleen arkipäivänhommia, tästä on nyt aikaa 16 päivää eikä mitään kuitenkaan mennyt varsinaisesti "rikki")

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Tomppakin oli kova karkailemaan, osan reissuista olisi voinut estää ihan sillä, että portin olisi voinut ihan oikeasti laittaa kiinni, eikä vain paria lankaa "sinne päin". Hennu pääsi lataisemaan myös meikäläistä myös ihan omassa epähuomiossani. Samoin kuinka monet sorminahat ovatkaan kuoriutuneet, kun tuttua ja turvallista pollea lastaa traikkuun ja se ei juuri sillä hetkellä halunnutkaan mennä sinne... Näiden varsojen kanssa touhutessa rupesin pohtimaan asioita ja siitä idea tähän mokomaan tekstiin lähti... :D

      Poista
  2. oon kans saanut luitteni kanssa kokea kavion iskun :D olishan senkin voinut ehkä välttää vähän tilannetta tutkailemalla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos siinä tilanteessa haluaa olla jälkiviisas, niin... Noh, pakko sanoa, että tammahevoset ovat ihan oma osansa, niiden kanssa hetkellinenkin magneettikenttien värähtely voi olla kohtalokasta! :D

      Poista