maanantai 29. heinäkuuta 2013

Sydän itkee verta

Salama löysi heti viereisestä karsinasta kamun.
Tämän piti olla se päivä, kun käydään vain näytillä ja todetaan, että kaikki on hyvin ja että varsa saa jatkaa normaalia iloista elämäänsä. Seuraavalla viikolla olisi ajo-opetukseen lähtö ja niin edelleen.

Yövuoron jälkeen, tunnin pikaunilla Salama kyytiin ja auton nokka kohti klinikkaa.

Eläinlääkäri katsoi varsan ensin liikkeessä. Meidän ei tarvinnut kuin ravata muutama hassu askel, enempää ei tarvittu: "Hevonen ontuu spontaanisti OTJ suoralla kovalla pohjalla 1/5, ympyrällä 2/5."

Pieni potilas.
Sitten otettiin röntgenkuvia. Siinä jossain kohtaa tajusin, kun kuvia otettiin vain lisää ja lisää, ettei kaikki ole hyvin. Lisäksi ell halusi ultrata molemmat takajalat.

Röntgenlausunto: "Molempien takajalkojen kintereet: Molempien kintereiden intersaalinivelissä luutumishäiriöön viittavia muutoksia. OTJ: Nokkamuodostusta alemmassa pattinivelessä, lievää skleroosia hankositeen yläkiinnityskohdassa."

Ultraääni: "Molempien takajalkojen hankositeet: OTJ Hankositeen yläosassa havaitaan muutoksia rakenteessa, side on paksuuntunut ja sisältää harvakaikuisia alueita sekä arpikudosta."

Ennuste käyttöhevoseksi hyvin varauksellinen.

Sellaista. Klinikalla sain pidäteltyä itkua, mutta kotona saatuani hevosen tarhaan tuli täydellinen vuodatus eikä itkusta tule loppua.

Tässä on paljon sulateltavaa. Mitä nyt? Seurataan. Salama saa kipulääkekuurin ja se tarhaa nyt yksin kovapohjaisessa tarhassa. Näytän kuvia vielä toiselle eläinlääkärille oman mielenrauhani vuoksi. Mietin, jos sille annettaisiin Tildreniä tässä lähiaikoina. Ostin sille mukaan superkalliin lisäravinnepurnukan, mitä annetaan pienenpieni tippa päivittäin. Jos tilanne huononee ja hevonen kipeytyy entisestään, on tehtävä toisenlaisia päätöksiä. Muuten riittää rauhallinen kävely ja lepo. Röntgenkuvia kannattaa ottaa ensi keväänä tai joskus.

Toivoa on vielä, sitä ei ole menetetty. Tuntuu vain todella pahalta, epäonnistuneelta ja kurjalta. Salama on kuitenkin oma pirteä itsensä, eikä heinäkasalla ollessaan mitenkään kärsi. Toki painimista Duken kanssa on nyt rajoitettava, eli se tietää Dukellekin aika kurjaa aikaa.

Ai niin, oli minulla hyviäkin uutisia. Otettiin Salamasta hiekkakuvatkin, niissä ei ollut mitään. Laiha lohtu kaiken tämän rinnalle.

45 kommenttia:

  1. Joskus tuntuu niin epäreilulta, että miksi kaikki murheet kaadetaan joidenkin harvojen niskaan. Tsemppiä Salamalle, se on nuori ja asiat voi vielä muuttua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin todellakin toivotaan! Minä en ole luovuttanut, joten toivoa on niin kauan kuin on elämää. :)

      Poista
  2. Eikää :( Toivottavasti kaikki kääntyisi paremmaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Kaikki sormet ja varpaat ovat ristissä, että pieniä ihmeitä tapahtuisi.

      Poista
  3. Voihan itku :/ toivottavasti lepo auttaa ja tulevaisuus alkaa taas näyttää valoisammalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri. Kunhan tästä alkuihmetyksestä selviää, niin tehdään kyllä kaikkemme Salaman koipien hyväksi. :)

      Poista
  4. Voi ei. :( Paljon jaksamisia teille ja paranemisia Salkulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Parasta toivotaan. Jos ei muuta, niin mulla on sitten kiva lemmikkihevonen. :)

      Poista
  5. Voihan helkutti.. toivotaan oikein kovasti, että paranisi vielä, mutta kyllä kovin epäreilulle tuntuu. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. :( Vaikka kuinka luulee tehneensä kaiken "oikein", niin ei näihin koskaan osaa varautua. Kurjaa, mutta jospa kasvua vielä tapahtuisi ja pienet luut luutuisivat kivasti ja suosiollisesti paikoilleen. Silloin näyttäisi tulevaisuus heti paljon valoisammalta.

      Poista
  6. Voi ei! :( Vähän niinkuin matto kiskaistaisiin jalkojen alta. Toivon,että Salama paranee ja kasvaa vahvaksi hepaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, fiilis oli juurikin tuo. Vähän jänskätti, kun odottelin Salaman kanssa toimenpidehuoneessa ja kuulin sanan sieltä täältä, oli murtumaepäilyä ja vaikka mitä. :( Nyt poden huonoa omaatuntoa siitä, miksi en aikaisemmin tehnyt asialle mitään. Tosin aikaisemmin jalka ei ole vaivannut, siinä kai se suurin syy.

      Poista
    2. Älä itseäsi syytä. Mistä olisit voinut tietää? Ja olisitko lopulta voinut edes vaikuttaa ? Nyt vaan katse tulevaisuuteen ja hoidat niin hyvin kuin vain pystyt! Vaikkakin sellaisen asenteen oot tainnut jo ottaakkin, kun tuon tuoreimman postauksen luin. :)

      Poista
    3. Joo, nyt vain toivotaan parasta ja varaudutaan pahimpaan. Jokainen terve päivä on hyvä päivä ja toivoa on niin kauan, kuin on elämää. Hevosten kanssa kun nyt sattuu ja tapahtuu, koskaan ei tiedä, mitä seuraavaksi on vastassa.

      Poista
  7. Voi ei! Salama on vielä niin nuorikin!:/ noh toivotaan että paranee, onhan nuorella hevosella paremmat mahdollisuudet kuin vanhemmalla! Jaksamisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Näin ajattelen itsekin, että nuorella on vielä paljon enemmän mahdollisuuksia, kun kasvukin on niin paljon kesken.

      Poista
  8. Olen niin pahoillani sinun, Salaman ja kaikkien tulevaisuuden suunnitelmienne puolesta. Toivottavasti kaikki kääntyy vielä paremmaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin todellakin toivotaan! Kunhan ei olisi kipuja tai vaivoja, niin hyvä olisi. Ei meidän pihan vahtikoiraa niin vaan lannisteta. :)

      Poista
  9. Höh, olipa ikävä lukea tämmöisestä. Onneksi joskus eri eläinlääkärien näkemys voi vaihdella.. toivoa on, mutta silti on kurjaa :(. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, siksi haluan neuvotella parin muunkin ell:n kanssa. Jos ei muuta, niin erilaisia hoitolinjoja olisi kiva kuulla. Nuorelle kun toinen suosittelee sitä ja toinen tätä.

      Poista
  10. Olipa ikäviä uutisia. :( Voimia sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mut hei, rokotuksille mentiin ja ilman tultiin takaisin... :) Rokotusohjelma olikin kunnossa sittenkin.

      Nyt vain ihmetellään ja nautiskellaan kesästä. Sitä on vielä jäljellä.

      Poista
  11. voi ei, salama on vielä niin nuorikin:( toivotaan että paranee ja paaljon rapsutuksia ja halauksia sinne päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Välitän rapsutukset heti aamulla Sulkkusanterille. :)

      Poista
  12. Olipa ikäviä uutisia. :( Toivottavasti siitä tulisi vielä oiva hepo johonkin käyttöön. Kannattaa tosiaan kuvat näyttää vielä toisellekin lääkärille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siitä johonkin käyttöön vielä kaveri tulee. :) Pakko!

      Koitan myös saada näytettyä kuvia parille "luottolääkärille". Lisää se sitten uskoa tai ei.

      Poista
  13. Ei ollu kivoja uutisia nämä... :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. :( Voi kun voisin taata hyviä uutisia, toivottavasti saan kertoa sellaisia pian.

      Poista
  14. Mulla on tapana sanoa, että pitää ajatella positiivisesti, mutta nyt se on kyllä vaikeaa.. Ikävät uutiset on nimensä mukaisesti aina ikäviä. :(

    Sadetakin Suojassa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta hei, olisihan asiat voineet olla ehkä vielä huonomminkin. Kai. :(
      Itse yritän myös aina ajatella positiivisesti, ehkä tämä onkin vain pahaa unta, mistä joku minut pian herättää. Päivällä ei tosin kukaan herättänyt.

      Poista
  15. Eiii! Tuntuu aina niin turhalta, kun tällaisia yllätyksiä tulee. Suosittelen vielä toisenkin lääkärin mielipidettä, ennen kuin teet mitään isoja päätöksiä. Monesti lepo ja hoito, ja rasituksen välttäminenkin saattaisi kääntää tilanteen toiseen suuntaan. Voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isoja ikäviä päätöksiä tehdään vasta, jos hevonen ei pysty elämään kivutonta oloneuvoselämää. Onneksi nämä varsat ovat supernäppäriä paranemaan, toivo on siis hyvinkin korkealla. :)

      Ensi viikolla minulla alkaa vapaat ja koitan saada parin muun ell:n mielipiteen asiasta.

      Poista
  16. Aladdin sai tappotuomion 1,5-vuotiaana klinikalta röntgenlöydösten perusteella. Nyt se on juossut kilpaa jo muutaman startinkin, ja ainakaan kyseiset löydökset eivät ole koskaan vaivanneet yhtään :) Toivotaan samaa Salaman kohdalla, että aikaa ja malttia, onneakin on matkassa niin kyllä siitä vielä ainakin jonkinlainen käyttöhevonenkin tulee :) Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä todellakin toivotaan! :) Mitä kaikkea Aladdinin kuvat paljastivat?

      Ainahan noista löytyy jotain ja osalla ne vaivaavat, osalla ei.

      Poista
  17. Tsemppiä ja Voimia teille sinne <3

    VastaaPoista
  18. Voih, hirmuisesti tsemppiä ja jaksamista teille! Elä vielä heitä kirvestä kaivoon (kuten et ole tehnytkään), tuleehan tuollaiset uutiset shokkina, mutta aika parantaa haavat, sekä henkiset että ehkä Salaman tapauksessa fyysisetkin. Ehkä siitä tuleekin aikuisena temppuponi, pääsette tekemään paljon maastakäsinjuttuja. Tai ehkä kestää esim. käyttöajoa paremmin aikuisena kuin ratsastusta? Vaihtoehdot ovat avoinna ja elämä näyttää :) *voimahali!*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Ja aina me jotain yhteistä kivaa keksitään, jos siltä näyttää. :D

      Poista
  19. Voi kurjuus =( Pelätään pahinta, toivotaan parasta.

    Ja hups, miten en ollut muka lukijana.. No sekin puute korjattu ;D

    VastaaPoista