keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Happy Horse Traveller heinänhöyrytin

Salama ja ensimmäinen "Happy Horse iltapala" 21.1.2014. Hyvin maistuu!
Höyrytettyyn heinään on tehty tuttavuutta nyt kahden päivän ajan. Ensivaikutelma: Ihanaa, vaikka hurja pakkanen vähän aiheuttaakin pientä lisäpuuhaa.

Miksi heinää sitten kannattaisi höyryttää?

Kuivaheinä sisältää aina hieman pölyä, homeita ja sieni-itiöitä. Hyvän kuivaheinän edellytys oikeanlaisen säilytyksen lisäksi on se, että heinää on kuivatettu tarpeeksi kauan ennen paalaamista. Toinen vannoo tiukan ja toinen väljemmin paalatun paalin nimeen. Kolmas säilyttää heinän ehkä jopa ihan irtona. Hyvästä heinäkesästä huolimatta aina kevättä kohden heinä saattaa varastoidessa ruveta pölyämään, koska se herkästi kerää ilmasta kosteutta. Ajan mittaan paalit homehtuvat, mutta usein pysyvät syöttökelpoisina vielä jonkin aikaa. Näkyvästi homeista heinää ei saa ikinä missään nimessä syöttää!

Hengitystieongelmien ennaltaehkäisy saattaa vaatia joskus vaivaa, mutta se on silti helpompaa kuin esimerkiksi puhkurihevosen hoitaminen. Usein ensimmäinen vaihtoehto heinästä enemmän tai vähemmän yskivälle on säilöheinä. Se ei kuitenkaan kaikille hevosille sovi (kuten meidän Salamalle, jonka vatsa ei sitä kestä yrityksistä huolimatta) tai vaihtoehtoisesti säilöheinäpaalien käyttö on ison koonsa puolesta vaikeaa pääasiassa pikkutalleilla huonon säilyvyyden takia. Kuivaheinää voi myös uppokastella, mutta se on talviaikaan lähes mahdotonta toteuttaa - litimärkää ja nopeasti jäätyvää heinää on hieman kurjaa kuljetella pakkasen paukkuessa, eikä se hevosillekaan oikein maistu. Heinän ehkä korkeat sokerit laskevat kyllä tällä tavoin, mutta samalla muutkin ravintoaineet liukenevat pois.

Miksi sitten meille, eihän meidän hevosilla ole mitään ongelmaa? Salaman satunnaista yskähtelyä lukuun ottamatta ongelmia ei olekaan eikä niitä kauheasti toivotakaan. Vakuutuin kuitenkin näistä perusteluista (PDF-sivu) ja halusin siksi itsekin koittaa tätä vaihtoehtoa.

Höyrytetty heinä on näin pikakokemuksen perusteella hyvin maistuvaa ja mukavaa pureskeltavaa. Se pysyy silti niin sanotusti kortisena, eli miksikään mössöksi se ei höyrytettynä muutu. Se tuoksuu hyvälle eikä ole painavaa käsiteltävää. Myös ruokkijan kädet pysyvät melko kuivina heinää käsitellessä. Mikä parasta, minä heinäallergisena en saa oireita tästä käsitellystä muodosta!

Miten höyrytys tapahtuu?

Ensimmäisenä on hyvä perehtyä tuotteen mukana tulleisiin käyttöohjeisiin. Mukavaa lisää tuovat myös myyjän omat kokemukset. Extraa on vielä hyvä ja nopea asiakaspalvelu.

Travellerin höyryputkisto. Pussi poikkeuksellisesti tyhjänä päällä, kun testasin, ettei putki ole jäässä. 
Meille hankittiin tämä 1-2 hevosen Traveller-malli. Siihen mahtuu arviolta noin 7 kg heinää. Mukana tuli tuo sininen pussi, höyryletku sekä generaattori, jossa vesisäiliökin siis on. Itse sijoitin pussin wanhoihin kottikärryihin, joihin laitoin pohjalle vielä vanerilevyn, jotta putkisto pysyy suorana höyrytyksen aikana. Kärryt lykkään höyrytyksen ajaksi ulos, kun tallin palovaroitin ei oikein tykännyt lämpimästä heinähöyrystä. ;) Heinät on helppo kipata kottikärryihin höyrytyksen jälkeen, jos heinäverkkojen kanssa ei joka kerta jaksa pelata.

Generaattori vesisäiliöineen.

Pussiin ladataan haluttu määrä heinää joko irtona tai heinäverkossa ja pussi suljetaan mahdollisimman tiiviisti pienen kansiläpykän ja kiristysnarun avulla. Nyt pakkasen huidellessa korkealla totesin, että pussia kannattaa kiristää pikkuhiljaa, jotta pussi ei vain repeydy. Se lämpenee äkkiä höyrytyksen alkaessa ja kiristäminen helpottuu. Generaattorin vesisäiliö (tässä mallissa 4l) ladataan täyteen ja kun höyrytyksen haluaa aloittaa, kytketään töpseli pistorasiaan ja odotellaan. Heinää kannattaa hieman pöyhiä, jos se on paalattu kovin tiiviiksi. Näin höyry pääsee tasaisemmin leviämään. Höyrytysajan voi päättää itse, eilen Salaman yöheinät (arviolta noin 6 kg) "saunoivat" vajaan tunnin ja olivat oikein hyviä. Ajastimen avulla hommaa voi hieman automatisoida halutessaan.

Pussia säilytän itse lämmitetyssä satulahuoneessa tyhjänä, generaattorin tuon taasen sisälle eteiseen jäätymisen estämiseksi aina, kun se ei ole käytössä. Höyryttimen putket tulee puhdistaa säännöllisesti ja kalkinpoistosta tulee toki myös huolehtia oman alueen veden mukaan.

Siellä ne päiväheinät muhivat.
Valmista tuli!
Ajattelin nyt alkuun höyrytystä harjoitellessa höyryttää poikien iltaheinät ja toiset päiväheinät. Vielä en uskalla ajastimen kanssa pelata, kun meidän kylmässä tallissa saattavat heinäpussin putket jäätyä ja tällöin koko systeemi voi hajota. Alkuun höyrytys voi tuntua tosiaan vaivalloiselta ja työläältä, mutta loppupeleissä se on ihan näppärää ja helppoa touhua. Ainahan uuden rutiinin luominen on alkuun yhtä hakemista, eikö vain?

Onko teillä lukijat kokemuksia heinän höyryttämisestä?

PS. Tässä vielä linkki suomenkieliseen esitteeseen(aukeaa uuteen ikkunaan)

15 kommenttia:

  1. "Höyrytetty heinä on näin pikakokemuksen perusteella hyvin maistuvaa ja mukavaa pureskeltavaa. Se pysyy silti niin sanotusti kortisena, eli miksikään mössöksi se ei höyrytettynä muutu. Se tuoksuu hyvälle eikä ole painavaa käsiteltävää. " On tainnut hevosenomistajasta tullut jo niin höperö että itsekkin syö heinää ;) No ei vaan, en ite oo kuullutkaan tuollaisesta, kätevää :o Ja oletkos unohtanut tuon blogikisan kokonaan? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupaan sen viikonlopuksi. :D Tehtävälista on vähän päässyt venymään... Pahoitteluni siitä!

      Okei, ehkä tuo lause oli huonosti muotoiltu, mutta lähinnä ajoin tuolla mössökommentilla takaa sitä, että se rouskuu heppojen hampaissa silti, vaikka onkin "pehmennetty". :)

      Poista
    2. Haha joo, kyllä mie sen tajusin, piti vaan vähän vitsailla :D

      Poista
  2. Meneekö nyt hiukan överiksi...

    VastaaPoista
  3. Aika hauska keksintö. Itse en vaan jaksaisi varmaan kaikkia heinä annoksia höyryttää, ainakaan jokaiselle hevoselle. Sais olla isompi tuo pussi... Mut eiköhän sulla suju kun tulee arkirutiiniksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mut hei, tää menee ihan yli, daa. :D

      No joo, katselin jo vähän sillä silmällä sitä isompaakin mallia (helppokäyttöisempi), mutta noh, kokeillaan nyt tämäkin ensin.

      Poista
  4. Jos löytys ton verran ylimääräistä rahaa, tilaisin samantien. Mutta siihen nähden, kuinka valtavan hyvät heinät meillä on ollut, pakko jättää ostamatta.. Viime kesän heinät vaan olis vaatineet vielä yhden pöyhimiskerran ja nyt meillä on pölyisiä heiniä =( Kohtalon ivaa, kun monena todella märkänä kesänä on saatu huippuheinät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli "lahja" itseltäni itselleni ja vähän Salamallekin. :D Okei, mun ahterille liian pieni koulusatula löysi uuden kodin, joten pitihän se sitten osittain investoida...

      Se on muuten niin kohtalon ivaa tuo heinähomma! Helppoa kuin heinän teko, vai miten se menikään... Meidän heinämies sai tehtyä viime kesänä ihan huippuhyvät heinät, mutta sitten tämä PITKÄ ja sateinen syksy tuli ja teki tuhojaan. Toisinaan taas ei ole ollut mitään ongelmaa, mutta se kosteus on vaan niin pahaksi.

      Poista
  5. Voi apua, tuossa on kyllä aika paljon hommaa....mutta hyvä keksintö varmaan, jos sellaista tarvii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinä pussiin, vesisäiliöön vettä, töpseli seinään ja 30min päästä heinä hepan eteen? :D Siinä sivussa mm. siivoaa tallin ja tarhan, laittaa iltaruuat ja pussittelee/verkottaa illan, seuraavan aamun ja päivän heinät.

      Meillä käytössä myös slow feeding-verkot ja ne jos mitkä vaativat välillä näpertämistä ja puuhastelua.

      Ihan näppärä tämä on yhdelle hevoselle. Tai kahdelle, Dukekin sai iltaruokiinsa vähän uutta makua. Mut shettis elääkin pyhällä hengellä. :D Tällä hetkellä en vielä höyrytä kaikkia heiniä, ehkä sitten joskus. Seuraavan aamun heinät vien aina iltaisin ulos, joten niitä en vielä "saunota", koska jäätyvät yön aikana vaan turhaan.

      Poista
  6. Heinäallergikkona (itsediagnosoitu, allergiatestiin en uskalla mennä tilannetta viralliseksi tekemään :D) kuulostaa loistavalta! Tämä kuulukoon hankintalistalle sitten, kun minulla on enää ne haaveillut yksi hevonen ja Maisa sille kaverina. ;) Tällä hetkellä onneksi esikuivaa säilöheinää, keväällä saa taas pelata kuivaheinän kanssa ja pärskiä. Helpoimmalla pääsee, kun jakaa heinät hangolla, vaan onhan se mukava levitellä ne ympäri tarhaa käsillä pöyhien, on hevosille enemmän tekemistä, ja itse saa sitten napsia allergialääkkeitä. :D Hulluja nuo hevosenomistajat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen allerginen heinälle, hevoselle, kissalle, pölypunkeille ja koivulle. :D Allegialääkkeiden voimilla mennään siis reippaasti, jos jonain päivänä jää nappi ottamatta, niin seuraava päivä on kahta hullumpi...

      Mä niin tykkään pikkupaaleista. Pieniä, kevyitä ja näppäriä kuljettaa. Kanttipaalien á 350kg kanssa painiminen ei ole yhtään kivaa ilman traktoria... ;) Eikä kyllä yhtään ole ikävä sitäkään, kun sitä melkein jäätynyttä (vaikka kuivaa olikin) tavaraa sai nykiä paalista joka päivä tuulessa ja tuiskussa.

      Poista
  7. Tuo on kyllä oikeasti ihan ekologinen tapa vähentää sitä "pölyä" mutta, mutta. minä en suostuisi uskomaan tuohon pussijuttuun. höyry pääsee liian nopeasti kulkemaan pois ja en vakuuttuisi sen lämpötilasta. koitappa laitella joku uunimittari keskelle pussia ja siitä saat arvion missä lämpötiloissa mennään ja kun ottaa huomioon että höyry kuitenkin on tehokkainta vain lähellä pussiin tuoloaukkoaan kun siinä ei ilmeisesti ole kuitenkaan laajapintaista suutinta joka kiertäisi pussia erikohdista Olen toiselta ammatiltani tuotantopuutarhuri ja olen suorittanut ammattinäyttöni juurikin niissä olosuhteissa joissa tuo kyseinen home ja sen kaikki ilmiöt ovat iso ongelma ja haaste. Eli kasvihuonetuotano oli minun heiniäni/ sekä varastointi ja pakkaustoiminta. Eikä missään olosuhteissa noin hepponen pussi vakuuttaisi minua yhtään mihinkään. Varsinkaan kun työ on siihen nähen kuitenkin kohtuullisen monimutkainen ja sen varmuus luokkaa välttävä tai kohtalainen. En voisi kuvitella että esim. desifioisin kasvualustoja joita höyrytettiin, tuolla tapaa...minulla pitäisi olla kunnollinen suljettu sammio ja siinä kalibroitu mittari että uskoisin tuloksen olevan sitä mitä pitääkin. Höyryn tulisi päästä liikkumaan väljemmin ja eri suunnilta kohteeseen. Joten siihen nähen minusta aika kallis lelu. Olen ankea ihminen mutta työ on opettanut. Niinkuin tuolla alempana laitoin että se home vaatii sen 120 astetta vähintään ja tämä tulee Eviralta joka on "ystäväni" työasioissa. Homeitiöitä on paljon itse korrenkin sisällä ja ne ovat siellä aika hyvässä jemmassa jos höyry on hiukankin riittämätöntä. Tällä tarkoitan myös sitä että tuotantopuutarhuri niin pakosti päässä pyörii se tosiasia että laiteeen hinta, hyötysuhde ei ainakaan minua millään tapaa saisi uskomaan sen merkittävään hyötyyn siihen nähden että siitä on jatkuvasti kuitenkin, sähkö, vesi aika kulua. Tämä pohdinta ihan hyvässä hengessä ja tiedän että tarkoitusperäsi ovat hevosiin nähden hyvät. Tuon vaan esiin tämän ammatillisen osaamisen kautta tulleen tiedon johon koitan hiukan tätä pohdintaa nojata. Silti jos harkitsisit heinän liottamista niin siihen nähden on tämä tietty parempi ratkaisu juurikin näin talvella mutta pidemmällä juoksulla ei oikeen kyllä minua vakuuttaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!

      Tämä Traveller-malli on tämän tuoteperheen ainoa pussillinen malli. Valikoimasta löytyy myös "kammiollinen" Stable Mate, joka on mielenkiintoinen tuote myös. Siitä voi katsoa lisää esim. Sennin blogista.

      Happy Horse-sivuilta löytyy myös tutkimustuloksia siitä, miten höyrytys vähentää pölyä, homeita ja muita, linkki siihen tässä. Mitään täydellistä sterilisointia tällä ei saa eikä tarvitsekaan saada aikaiseksi, koska sekään ei ole hyvä juttu.

      Poista