sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Vesi, tuo elämän eliksiiri


Talvi ja pakkaset lähestyvät. Viimeistään nyt mattimyöhäisetkin kiikuttavat hevosensa talliin ja sisäruokintakausi voi alkaa.

Pian alkaa jo perinteinen hevosten talvijuottokeskustelu.

Nettiraati tietää ja väittää sitkeästi, ettei hevonen tarvitse vettä talvella. Se voi syödä lunta. Ja jos sitä ei ole, olkoon ilman. Se voi juoda sitten aamulla tai illalla tallissa. Ulkona on silti oltava, koska kokopäivätarhaus on tietty ehdoton. Ähkyt tai muut ummetukset eivät tietenkään johdu juomattomuudesta.


Isojen tallien pitäjät vetoavat kustannuksiin ja työmäärään, kun hevosia pitäisi juottaa ulos. Jälleen mietin, onko tallinpitäjä oikealla alalla, jos perushoidon järjestäminen on ylitsepääsemätöntä. Se nyt sattuu olemaan karu fakta, että tässä maassa suuri osa vuodesta on kylmää, pimeää ja muutenkin kurjaa. Useilla isoilla talleilla on kyllä varaa kuitupohjiin ja kullattuihin suitsitelineisiin. Lämmitettävä vesikuppi maksaa edullisimmillaan 200e ja näppärä väsää eristetyn kupin itsekin muutamalla kympillä. Ristiriitaista. Tarhojen rakennusvaiheessa kannattaa satsata siihen, että sähköjohtoja saa turvallisesti vedettyä.

Hevosen tulisi juoda vuorokaudessa keskimäärin 20 litraa vettä, jotta nestetasapaino pysyisi kunnossa. Liian vähäinen vesimäärä aiheuttaa kuivumista, yleiskunnon laskua ja ähkyjä. Vaarallisia juttuja rakkaalle hevoselle, josta muuten niin paljon välitetään ja jolle tahdotaan vain parasta.

Optimaalisinta olisi tarjota muutaman asteen lämpöistä vettä, mutta osa hevosista pitää lämpimästä tai jopa kuumasta vedestä. Toiset taas inhoavat lämmintä vettä. Olennaisinta kuitenkin on, että sulaa vettä on pakkaspäivinäkin tarjolla - joko koko ajan tai säännöllisesti tarjoiltuna. Vedenkulutusta kannattaa seurata ja juomattomuuteen sopii puuttua ajoissa: Ennaltaehkäisy on paljon helpompaa kuin kuivan hevosen nesteytys. Juomavettä voi tarvittaessa maistaa hevosen suosikkiherkuilla, kuten esimerkiksi omenamehulla, melassilla, leseellä, viherpelletillä tai hillolla.


Meillä on tarhassa lämmitettävä vesiastia, joka toimii ainakin -25 asteen pakkasille asti. Sen lisäksi vien kylminä päivinä muutaman sangollisen kuumaa vettä tarjolle, erityisesti Salama joisi lämmintä vettä ämpäritolkulla. Yöksi jokainen saa vesiautomaatin lisäksi ämpäriin vettä. Näin vedenkulutusta on helpompi seurata. Hevoset juovat myös mieluiten ämpäristä.


Miten sinun tallillasi on järjestetty talviajan juottoasiat?

16 kommenttia:

  1. Meillä on niin mahti talli, että hevosille kiikutetaan lämmintä vettä ulos aamulla ja päiväruokinnan aikaan. Erittäin harvoilla talleilla toteutuu tällainen ainakaan täälläpäin, joten tästä osaan kyllä olla kiitollinen, ettei itse tarvitse jatkuvasti miettiä, saako hevonen juodakseen.

    VastaaPoista
  2. Nykyisessä tallipaikassamme hepat tarhaavat noin 9-10 tuntia päivässä. Sinä aikana ne juotetaan kerran ulos. Tallissa totta kai on aina vettä tarjolla ja minulla on yleensä tapana juottaa ennen ja jälkeen ratsastuksen, koska heppa kuitenkin juo mielummin astiasta kuin automaatista. Joillakin talleilla hevoset tosiaan saavat olla koko ulkoiluajan kuivin suin.

    VastaaPoista
  3. Hevoseni tallilla on aina tarhassa vesiastia. Pari kertaa päivässä tuodaan ämprillä lämmintä vettä já rikotaan mahdollinen jää pinnasta. Lisäksi annan itse lämmintä vettä hevoselleni käydessäni :)

    VastaaPoista
  4. Yksi talvi yritin ämpärijuotolla juottaa ponejani mutta ei niitä kiinnostanut. Nyt tänä kesänä varsoneelle tammalle pidän vesiastian ulkona sulana (kestää hyvin kun ottaa ison ämpärin yöksi talliin niin lämpenee ja aamulla ja päivällä kuumaa vettä sekaan) koska se vielä imettää ja juo tämän takia paljon enemmän. Samalla vaivalla oon muillekkin poneille pitänyt vettä ulkonakin vapaasti vielä tarjolla, mut ei ne sitä juo. Eikä ne juo sisälläkään. Vähän huolestuttaa kun joka talvi sama juttu: vettä juodaan ihan liian vähän noitten poikien keskuudessa.. Kai ne sit oikeesti syö sitä lunta. Toivottavasti.

    (pst. puolet talvesta pidin noita poikia pihatossa yksi vuosi ja tennispallo on hyvä keksintö juoma-astiaan, pinta ei jäädy niin nopeasti! alkuun pitää vaan liotella hanan alla pallosta mahd irtoavia aineita irti mutta toimii. sillonkin oli kyllä aika turhaa kun ei nää oikein koskaan juonu..)

    VastaaPoista
  5. Meidän kahden ponin tallissa on tuo toisen kuvan vesi järjestely. Yöt hevoset ovat sisällä, ja silloin tuodaan lämmintä/kuumaa vettä. Tallissa ei vielä ole lämmitystä (vasta kovilla pakkasilla), mutta lykkää hevoset talliin niin itse lämmittävät sen aika lailla.
    Itse en ole kuullut että joku ei anna vettä hevosilleen talvella, joten suu loksahti auki. Miten tyhmä ihminen voi olla? Toivottavasti jokainen joka hevosen omistaa, sellaisen hevosen joka tälläkään hetkellä ei saa vettä, kipaisee tuli hännän alla ämpäri kädessä talliin juottamaan hevosiaan.

    VastaaPoista
  6. Meillä on lämmitettävä juoma-astia tarhassa ja on kyllä niin helppoa kun ei tarvitse miettiä että onko hevosten vesi nyt jäässä vai ei, vaan automaattisesti se on aina sula, jopa kovimmillakin pakkasilla.
    Yksi parhimmista ostoksista, joka helpottaa kovasti :)

    VastaaPoista
  7. Letkusta lämmintä vettä kuppiin, pihatossa ovat nyt kuten viime vuonnakin. Hyvin on selvitty eikä kumpikaan ole saanut siipeensä! Aika usein heitetään 60l juottoastiaan litra omenamehua.

    VastaaPoista
  8. Täällä ei onneksi mitään kovia pakkasia ole, joten vesikuppi lähinnä jäätyy ulkona vain yöaikaan. Nyt kun hevoset siirtyvät talliin öiksi niin ei tuotakaan vaivaa ole, mutta silti tulen antamaan ulos lämmintä vettä. Molemmat ruunat on vähän huonoja juomaan ja vettä onkin maustettu mm. omenamehulla. Se ei silti tunnu maistuvan hirveän hyvin, joten täytyy kokeilla jotain muuta. Hilloa en olekaan aikaisemmin kokeillut!

    VastaaPoista
  9. meidän isolla tallilla ei viedä vesiä ulos, mikä on minusta väärin... itse hoidan hevosen juoton eli roudaan omalleni vettä :) muutkin omistajat vievät jos tarpeelliseksi näkevät. kaikki eivät valitettavasti näe :(

    VastaaPoista
  10. IHANAA huomata, että näin moni on hevosen etujen kannalla!! :)

    Aika monesti tietämättömyys ja kokemattomuus aiheuttavat sen, ettei perusjutuista jakseta tai viitsitä välittää. Varsinkin, jos taustalla olevat auktoriteetit ovat vähänkin kyseenalaisia...

    VastaaPoista
  11. Oma ponini on pikkutallilla jossa ei ikävä kyllä ole vettä tarjolla talvella.. Kuitenkin tallin omistaja hankki itsetehdyt sula-astiat mutta niitä ei kuulemma käytetä talvella koska on lunta. Harmittavaa sillä ponini on ollut vähän ähkyherkkä. Ikinä ei ole juottanut talvella ulos.. :/

    VastaaPoista
  12. Toinen hevosistani asustelee ulkokarsinassa, joka on siis oikeastaan yhtä kylmä kuin ulkonakin, paitsi ettei siellä sentään tuule ja sada. Juuri eilen askarreltiin eristettyä vesi-astiaa tammalle talven varalle (kirjoittelen tässä jossain vaiheessa "teko-ohjeet" blogiini. :)), jospa se toimisi sen verran hyvin että olisi edes koko yön sulaa vettä tarjolla. Aiemmin talvisin on aamulla ollut kovimmilla pakkasilla vesi-astia jäässä ja ämpärillä ollaan tarjottu vettä aamullakin. Hepalla on vain aamuisin yleensä niin kiire ulos aamuheinille, ettei karsinassa ämpäri kiinnosta. Aamulla ulkona ja päiväheinien aikaan sentään on vesi maistunut. Meillä siis juotetaan ämpärillä tarhaankin säännöllisesti.

    VastaaPoista
  13. Miten paljon tuollainen lämmitettävä kuppi vie sähköä?

    Minulle on ollut tallipaikan valinnassa aina kynnyskysymys, että hevosilla on talvisinkin vettä jos nyt ei 24/7 niin ainakin muutaman tunnin välein. En voi tajuta, miten harvalla tallilla tämä on kunnossa! Jos niihin tarhoihin saadaan heinätkin jaettua niin miksei vettä?

    Ja Ruusa kun on tottunut jatkuvaan juomatarjoiluun niin se myös juo vähän väliä. Talvella oikeastaan enemmän kuin kesällä. Nykyisessä paikassa on eristämätön muovisaavi, johon kuulemma lisätään talvisin lämmintä vettä muutaman kerran päivässä niin, että pääosan ajasta on tarjolla sulaa vettä.

    VastaaPoista
  14. Olen huomannut, että nuoret hevoset juovat enemmän kuin aikuiset. Ne tietty kuluttavat enemmän kasvun ja kaiken muun puuhastelun takia. Tällä hetkellä meillä on siitä kivoja hevosia, että ne kyllä juovat, kunhan vettä on tarjolla. Niitäkin on ollut, jotka lopettavat talvella juomisen sisällä ja ulkona... Ei ollut sellaisen "pakkojuotto" helppoa!

    M: Mittasin kulutusmittarilla tuota meidän Sula-kuppia, mutta en muista nyt lukemia. Voisin nakata mittarin uudestaan siihen kiinni, jos ja kun löydän sen jostain. Ei kuitenkaan vienyt mitään mahdottomia määriä. Tosin viime talvi oli aika leuto, viikon verran oli -20 pakkasia... Nyt kuppi siis toista talvea käytössä.

    VastaaPoista
  15. Siis täh, hevosen pitäisi juoda vain 20L vuorokaudessa?? Meillä ei riitä kahdelle hevoselle 80 litraa vuorokauden ajaksi, vaan aina on vedet loppu kun tallille mennään. Niillä on nyt olemassa noin 30 litran sähköllä lämmitettävä astia, mutta uutta on suunnitteilla, sillä eihän tuo riitä niille mitenkään pakkasten alettua jos kerran vuorokaudessa täytetään. Lotta puolestaan juo pelkästään karsinassa yön aikana heittämällä 30-40 litraa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, se on minimimäärä, toki erot ovat yksilöllisiä ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. :) Meilläkin Salama juo näistä eniten, jonkun 30 litraa vuorokaudessa. Tuon 40 litraisen sulakupin saa näillä keleillä täyttää 1-2 kertaa päivässä, nyt toki lämpimään aikaan on enemmän kippoja käytössä. Kesällä vedenkulutus huitelee ihan muissa lukemissa, lähempänä sataa litraa / vrk.

      Poista