perjantai 7. marraskuuta 2014

Duken monta roolia

Moni on kysynyt, miksi meillä on shettis. Tuollainen pieni, pyöreä karvapallo, millä ei voi tehdä mitään.

Siinä kohtaa allekirjoittanut on laskenut viiteen ja puoleen ja kertonut, että ponilla todellakin on virkaa. Tästä on kirjoiteltu aiemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti.

Esitelläänpä siis muutama Duken tärkeä rooli:

KULJETUSMASKOTTI


Meillä kaikilla on niin pal mukavampaa, kun Duke on mukana Salaman matkaseurana. Ei heilu koppi pyörremyrskyn lailla eikä Salama yritä irroittaa jokaista trailerin irtoavaa osaa. Ai niin, säästyy Börjen kumimattokin, kun Salama ei kuopsuta sitä kaverin ollessa kyydissä.

BODYGUARD


Tuli vastaan sitten töötti pohjassa kaahava sininen mersu, pullasorsa, perhonen tai muu maailman pahuus naapurin uusi postilaatikko mukaan laskien, on Salamalla hirveän paljon parempi mieli Duken ollessa varmistamassa selustaa.

VOVP = Vakavasti otettava valjakkoponi


Silloin tällöin Duke 3vee väläyttelee taitojaan kärryjen edessä. Laukkaaminen on kivaa ja kaikki älyä vaativa pujoittelu ja venkslaaminen myös. Valjakkoajo on siis ehdottomasti Duken juttu ja sen virallinen laji.

ESILIINA


Tiukan paikan tullen poni laitetaan menemään ekaksi. Tietty. Ja jälleen on Salamalla parempi mieli.

TERAPIAPONI


Toisinaan - joskus harvoin - mietin alanvaihtoa ja hevosavusteista terapiaa. Siihen olisi kiva haliponi jo valmiina.

VAPAAOTTELIJA


Poneilla on usein iso ego. Dukellakin on. Sitä se käyttää surutta hyväksi, kun se kyykyttää Salamaa päivittäin.

PONIPALLOILIJA


Jos Duke saisi päättää, pelaisi se erilaisilla palloilla päivät pitkät ja pitäisi siinä sivussa omaa kuntokeskusta. Duke Fitness kuulostaisikin aika mahtipontiselta.

PALKKIONMETSÄSTÄJÄ


Duke on mm. tuonut ajatuksen voimalla laitumelle hukkuneen riimunsa takaisin sekä löytänyt Salaman irtokengän. Uskokaa tai älkää.

UIMAMAISTERI


Peace of cake. Uiminen on Duken mielestä aika jees. Siihen kelpaa yhtä hyvin oma vesikippo, lasten uima-allas tai sitten ihan oikea lampi.

TUTKIMUSMATKAILIJA


Vielä ei ole tullut vastaan polkua, tietä tai mutkaa, mihin Duke ei olisi suuna päänä mennyt. Erityisesti metsälenkit ovat Duken mielestä kivoja. Onpa joskus käynyt niinkin, että en ole saanut käännettyä sitä kotiin päin...

PARAS YSTÄVÄ


Duke on Salaman paras kaveri. Samoin Salama Duken. Niillä on vähän sellainen erityinen suhde. Hyvällä tavalla siis.


RUOHONLEIKKURI


Poni on pieni ja kevyt, joten se ei tee kovinkaan paljoa jälkiä nurmikkoon. Siksi Dyyk saa yksinoikeudella tepastella nurmikolla vapaasti. Pääsääntöisesti luvan kanssa, joskus ihan oma-aloitteisestikin.

AGILITYPONI


Maailman kaikkien muiden velvollisuuksien viedessä joskus aikaa vähän liikaa, on tämä ponin temppu- ja agilityharrastus jäänyt vähän vähäiselle huomiolle. Mutta koska poni on aika fiksu, oppisi se varmaan vaikka piirtämäänkin, jos vain viitsisi opettaa.

Eli onhan näitä. Pienestä Pygmistä on moneksi.

14 kommenttia:

  1. Jos mulla olisi talli kotipihassa, siellä asuisi aivan varmasti ainakin yksi pieni oma duke! Hän on aivan ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, Duke ja dukenrotuiset ovat ihan huippuja. ;)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Estehyppely on kivaa. Kuva kertoo ponista itse asiassa aika paljon... :D

      Poista
  3. Allekirjoitan! Meillä on Pancholla samat roolit paitsi ei harrasteta vapaapainia ja palloleikkejä tai palkkionmetsästystä. Ja valjakkoajelu on enemmän raviponi-tyyppistä sillä Panchoa taas ei kiemuroiden teko pellolla oikein inspaa. Poneista on moneksi, mutta pitää vaan valita semmoinen järkevä yksilö tai olla tarpeeksi onnekas saadakseen sellaisen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääasia, että löytyy myös se ns. leipälaji, jotta pysyy linjatkin kurissa... ;)

      Poista
  4. Se, joka väittää pikkuponeja turhaksi, tuskin on koskaan elämäänsä sellasen kanssa jakanut. Onhan nuo ihan oma lajinsa, ja niin loistavia, ihan kaikessa! Omaa ei ole koskaan ollut, vaan aina on löytynyt joku mukava pikkuponi muiden rinnalle (joskin monesti kiilaavat ohi ykkösponiksi ;)) toisten omistuksesta. Joka ikinen shettis tai shettisristeytys on ollut ihan mielettömän järkevä kaikin puolin, nopea oppimaan, ja aina valmis ihan mihin tahansa tekemiseen! Ykkösponiltani pienputelta löytyy näistä vain yksi ominaisuus (tuo viimeinen) ja omaltakin poniruunalta vain tuo ensimmäinen. Kyllä on elämä ollut tyhjää ne vuodet, kun ei ole ollut shettistä minkä kanssa puuhailla, onneksi nyt taas on hyvä tilanne tuoltakin osalta. (vaikka "shettis" onkin sitä vain 3/4, ja lopulta osin welshiä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ponit ovat poneja, mutta shettikset parhaita. :D Meillä on ollut Dukea ennen welshejä, hauskoja nekin, mutta kyllä tuo shettis vie pisimmän korren kaikessa. ;)

      Poista
  5. Ja tietty yksi vielä; Blogin lukijoiden viihdyttäjä ;)

    Jotenkin en ymmärrä ihmisiä joiden mielestä hevonen on turha jos sillä ei voi ratsastaa, siis toki jos itse haluaa vain ratsastaa niin sitten se onkin sille ihmiselle turha, mutta jotkut ei ymmärrä edes seura-/valjakko/agility-/mitä-vaan-muita-kuin-ratsastus-poneja... Ja muutenkin, joskus ponin ainoa tehtävä on olla omistajansa lemmikki, niin onhan sekin "työ" joka tekee ponin ei-turhaksi. Kun ajattelee muita eläimiä niin harva pyörittelee silmiä esim. sisäkissoille, seurakoirille, terraarioeläimille jne. vain siksi kun "ei niistä ole mitään hyötyä".


    Itse haluaisin myös jonkun pikkuponin jos oma talli olisi :) Unelmoin aina pikkuisilla poneilla ratsastamisestakin, aloitin ratsastuksen ollessani jo liian pitkä niille että koskaan en ole suurta ponia pienemmällä ratsastanut :/ Hoitanut kyllä olen ja autellut ratsastuskoulun lapsia niiden kanssa, ja on ne kyllä ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja! Ja nykyään shettis on kätevä lemmikkinäkin, kun niillä on taustalla aktiivinen yhdistys, joka järjestää paljon tapahtumia. Vähän niin kuin koira, mutta vielä kivempi kaveri. ;)

      Poista
  6. Meidän poni ei taida suurimpaan osaan kategorioista sopia. Lulu ei kyllä säiky mitään kulkuneuvoja, mutta ne pienet vihreät miehet ja kaikki pikkulinnut on ihan kauheita :D Lämpönenkin on siinä suhteessa rohkeampi!

    Mutta VOVP (vaikkakin suurimmaksi osaksi taidetaan raviponityylillä treenata, mutta kiemuratkin onnistuu), terapiaponi, uimamaisteri ja agilityponi sopii tälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, teillä on siis ripaus hevosta siellä ponissa! :D Dukekin joskus näkee jotain mörköjä, mutta sen asenne niihin on se, että käydään katsomassa. Jos lenkillä tulee irtokoiria vastaan, pelkään lähinnä niiden koirien puolesta... Viimeksi Duke meinasi kesällä tunkea kärsänsä traktroiin, mikä niitti peltotien ojia puhtaaksi. Onneks oli piiska mukana. ;)

      Poista
  7. Jos mulla olisi omaa talli, olisi pihassa aivan satavarmasti yksi shettis. Sellainen, jolla voisi tehdä kaikkea kivaa. Olla ponityttö forever.

    Duke on mainio!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ponit on pop, aina vaan. Oli ikää sitten lähempänä 30 kuin 10. ;) Näppärä, helppo ja suht taloudellinen eläin. Sillai aika tervekin, jos vertaa vaikka yhteen suomenhevoseen, mikä asuu meillä.

      Poista