tiistai 25. marraskuuta 2014

Salaman oej hankkarivamman päiväkirja

Salaman oej hankosidevamman kulku 22.10.-25.11.2014

Päivitys 26.11.2014: Muutama video lisätty.


Ihana kamala jännevamma. Niistä on minulla ja Salamalla jo vähän liikaakin kokemusta. Olen todennut, että aiheen tiimoilta pieni muistiinpanojen tekeminen silloin tällöin on ihan kätevää - jälkeen päin näkee, miten jalka on muuttunut tai reagoinut milloin mihinkin, kun tällaisten vammojen paraneminen on kovin hidasta. Tässä muistiinpanoja ekalta kuukaudelta. Toivottavasti tästä on jollekin iloa!

Kts. myös tämä postaus.

22.10.2014 rupeaa ontumaan oej:ta voimakkaasti kesken ratsastuksen, ontuu käynnissä, jalassa ei näkyvää
23.10.2014 ei onnu käynnissä, karsinalevossa, jalassa ei näkyvää
24.10.2014 ei onnu ollenkaan, mutta laukka ei nouse ratsain, jalassa ei näkyvää
25.10.2014 jalassa ei näkyvää
26.10.2014 jalka turpoaa näkyvästi, on lämmin (ns. akuutti vaihe ->)
27.10.2014 jalka on ja pysyy limppuna

28.10.2014 klinikkakäynti. DG: Oej ankositeen sisähaaran vamma, vaurio n. 10-20%, nuljuluu ehjä. Hoito-ohjeeksi sairastarha, kipulääkekuuri 14vrk, ahkeraa kylmäystä 5-6 kertaa / vrk. Seuraava kontrolli 14-21 vrk kuluttua.

29.10.2014 jalkaa kylmätty x 4. Sisäpuoli lämmin, turvotus taikinamaista ja koko vuohinen toista isompi. Sairastarha. Kävelyä 5min kentällä vapaana.

30.10.2014 jalkaa kylmätty x 6. Jalka edelleen paksu ja kuuma. Vastaa kylmäykseen aina hetkellisesti. Kävelyä narussa reilu 5min. Sinkoilee sinne tänne. Pukittelee sairastarhassa paikallaan, säpsyilee kaikkea. Silmät kuin hedelmäpelit.

Oej 31.10.2014
31.10.2014 jalkaa kylmätty tänään x 4. Sairastarha. Sai olla tarhassa vajaan 10min irti, kunnes pukitteli pikkasen liikaa. Piehtaroi ja leikki hiukan Duken kanssa. Turvotus hieman laskenut liikunnan myötä. Illalla turvotus huomattavasti pienempi kuin aamulla, vastaa kylmäykseen ekoja kertoja ihan rehellisesti.

1.11.2014 jalkaa kylmätty x 4. Sairastarha. Vapaata tarhailua vajaat 10min, käyttäytyi suht siivosti, vaikkakin kovin vireä. Duke siirtyi omatoimisesti Salaman neliöön, saivat sitten seurustella pari tuntia keskenään siellä. Jalka illalla kuiva ja suht kylmä! Illan viimeisen kylmäyksen jälkeen vallan priima koipi.


2.11.2014 jalkaa kylmätty x 4, Sairastarha. Vapaata tarhailua 15min, käveli tarhansiivouksen ohella kottikärryjen perässä ja söi hetken heinää Duken kanssa. Jalka hieman lämmin, turvotus kohtalaista aamusta alkaen. Illalla jalka lämmin, turvotusta on jkv, mutta se on ensi kerran "kovaa".

3.11.2014 jalkaa kylmätty x 5. Sairastarha. Vapaata tarhailua hetki, kävelyä narussa rauhallisesti 5min. Jalka aamulla suht kuiva, päivällä lämmin ja turvotus lisääntynyt, mutta vastaa kylmäykseen. Illalla lämmin, sairastarhan pohja vetistynyt/pehmeä. Viileni kylmäyksen jälkeen.


4.11.2014 jalkaa kylmätty x 5. Sairastarhassa valtaosan päivästä. Vapaata tarhailua vajaat 2h, ruuna otti iisisti: Piehtaroi, repi havuja, söi ja nukkui. Duke seuralaisena pikkuneliössä lähes koko päivän. Jalka lämmin, turvotus vähäistä. Vastaa kylmäykseen. Illalla jalka suht kuiva, vammakohta vain hieman lämmin.

5.11.2014 jalkaa kylmätty x 5. Kengitys. Ei muutoksia alakertaan. Ei hokkeja vielä alle. Villi ruuna. ;) Oej alkuun vaikea laittaa, helpottui kuitenkin. Otj:n säde hieman pehmeä. Sairastarha koko päivän. Pieni kävelykierros, pukitteli melkoisesti. Jalka aamulla lämmin, hieman turvoksissa. Vastasi kylmäykseen päivän mittaan. Illalla jalka kuiva, kylmä, vain pieni kova plotti vammakohdassa.

Etujalat 6.11.2014
6.11.2014 jalkaa kylmätty x 6. Sairastarhassa valtaosan päivästä, Duke seurana. Vapaata tarhailua isolla puolella pari tuntia, lähinnä söi ja vähän käveli. Aamulla turvotus vähäistä, vammakohta vain hieman lämmin. Vastaa heti aamusta kylmäyäkseen hyvin. Illalla jalassa pieni pehmeä nestepatti, mutta jalka ja vammakohta kylmä. Koko päivän satanut räntää, pikkutarha pehmeä ja märkä.

7.11.2014 jalkaa kylmätty x 5. "Joku" oli unohtanut eilen illalla kylmäyssuojat eteiseen, aamulla sääreen pintelöitiin siis pari kylmäkallea märän putkisukan ja pintelin kera. Ruuna yllätti, eikä kuopassut kuin kerran koko paketin mäkeen sitä laittaessa. Sairastarha valtaosan päivää. Aamulla jalka suht kylmä, vain hieman turvonnut. Illalla jalka kuiva ja kylmä, vain vammakohdassa pieni kova pahkura.

8.11.2014 jalkaa kylmätty x 5. Sairastarha, jonka pohja kaikkea muuta kuin optimaalinen... Keli aivan karsea, vaikka on kuinka hiekkapohjat. Voi, kunpa se tarhauslupa heltisi ylihuomenna, muuten pitää toivoa pakkasia tai vaihtaa tarhan paikkaa, mikä ei ole ihan helppo homma. Päivällä sai hetken hengailla Duken kanssa paremmalla pohjalla, video siitä. Aamulla vammakohta lähes kuiva, ei lämpöä. Illalla jalka kylmä, kuiva ja muutenkin ns. normaali pientä "arpiklönttiä" lukuun ottamatta.

9.11.2014 jalkaa kylmätty x 6. Sairastarha suurimman osan päivää. Aamulla jalka normaalin nesteinen (eli samanlainen kuin toinenkin etujalka), ei lämpöä. Päivällä riehui sairastarhassa, jonka seurauksena jalka hieman turvoksissa ja aika lämmin. Illalla jalka vammakohdasta kylmä, ei turvotusta. Illalla ruunalla spooky-vaihde päällä taas eli vauhtia piisasi. Kipulääkekuuri loppui tänään.

10.11.2014 KONTROLLI KLINIKALLA: Vamma lähtenyt paranemaan toivotusti, vamma nyt n. 10% eli hyvin lievä, mutta hieman kehnossa paikassa hankositeen haaran kiinnityskohdassa. Nuljuluu edelleen ehjä, sirpaleita ei löydy. Nyt viikko sairastarhaa ja ensi viikosta alkaen liikuntaa lisätään varovaisesti viikottain. Seuraava kontrolli alkuvuodesta 2015. Viikko vielä pikkutarhaa, jalan kylmäys 1-2 krt päivässä. Sovittiin, että Salaman kohdalla lisätty liikunta tarkoittaa pitkälti tarhan suurentamista viikottain.

11.11.2014 jalkaa kylmätty x 3. Sairastarha. Vapaata tarhailua noin 30min, josta suurimman osan ajasta söi. Jalka hieman turvoksissa, lämmin.

12.11.2014 jalkaa kylmätty x 2. Sairastarha. Vapaata tarhailua n. 20min, käveli ja seisoskeli. Jalka vammakohdasta turvonnut ja lämmin. Uudet kylmäyssuojat hankittu, kylmäysteho parani heti.


13.-18.11.2014 jalkaa kylmäilty x 2-3. Sairastarha, vapaata tarhailua päivittäin 15-20min. Pääasiassa seisoskelee ja syö, mutta kävelee toki välillä. Vamma-alue ajoittain turvonnut ja lämmin, välillä kylmä ja kuiva.

19.11.2014 Sairastarhan koko tuplattu. Riemu revennyt hetkellisesti. Jalkaa kylmätty edelleen x 2. Vapaata tarhailua 30min, josta osan aikaa tutki aidanalusia kävellen.

20.11.2014 jalkaa kylmätty x 3. Tarhan koko ei vaikuttanut jalkaan, jalassa vähäinen turvotus, vammakohta viileähkö. Vapaata tarhailua 30min.


21.11.2014 jalkaa kylmätty x 2. Jalka kylmä, kuiva. Vapaata tarhailua 30min, josta osan hillui ilmassa lumihiutaleiden tavoin. Illalla hevoset omatoimisesti yhdistäneet tarhat, mutta jalka ei reagoinut mahdolliseen lisäliikuntaan mitenkään.

22.11.2014 jalkaa kylmätty x 2. Vammakohta kylmä ja kuiva. Vapaata tarhailua karsinoiden siivouksen ajan.


23.11.2014 jalkaa kylmätty x 3. Pikkuiset hokit pyöritelty alle, 4 kpl/jalka. Poju muuten suht kiltisti, mutta oej eli kipeä jalka oli kohtalaisen vaikea operoitava. Vammakohta kylmä, mutta ihan hieman turvonnut juurikin haarakohdasta, missä vamma on. Vapaata ulkoilua reilu 30min, käyttäytyi suht siivosti.

24.11.2014 jalkaa kylmätty x 3. Hevonen lähdössä lentoon tuulen mukaan heti aamusta alkaen... Mutta jalka heti aamusta alkaen kylmä, kuiva ja ekoja kertoja melkein terveen näköinen.


25.11.2014 Tarhaa suurennettu taas hieman. Salama aamulla pikkasen pirtsakka ja meinasi ottaa tallinoven karmit mukaan, mutta aamupäivällä oli oikein kiltti käsiteltävä. Tehtiin erilaisia helppoja talutusharjoituksia ja taluttelin ruunaa kentällä pitkästä aikaa. Kukaan ei kuollut eikä ollut edes lähellä. Lähinnä ruuna oli aika happy, kun sai tehdä ylipäätään jotain muutakin kuin seistä ja syödä. Vammakohta ihan hieman turvoksissa ja siinä on pienen pieni lämmin kohta. Kylmätty x 2. Vapaata tarhailua reilut 30min.

Ruuna itse vähän äkäinen, kun etuleuka näyttää kuin moukarilla muokatulta, alaetuhampaita vaihtuu ja mm. porkkanan syöminen on työn ja tuskan takana. En tiedä harmittaako sitä enemmän leuan kipu vai se, että porkkanoita on vaikea syödä. ;)

Back On Track tallisuojat on nyt hankittu ja niihin totutellaan pikkuhiljaa lähipäivinä. Ajatuksena on pitää niitä jatkossa öisin etujaloissa. Jos ne tuntuvat toimivan, hankkii joulupukki takajalkoihinkin samanlaiset unisukat. Hankin itselleni pari viikkoa sitten Back On Trackin niskasuojan ja allekirjoittaneen niskat ovat kuin uudet - huimaus ja lähes krooninen päänsärky ovat kadonneet lähes kokonaan!

Päiväkirja jatkuu taas jonain kauniina päivänä... ;)

2 kommenttia:

  1. Mäkin ostin kuukauden päivät sitten botin tallisuojat etujalkoihin ja sain vielä edullisesti hintaan 70e :) Speedyn kroonisesti turvonnut hankkarivammajalka on ollut sula bottien käyttöönoton jälkeen joten ihan lupaava merkki suojien toiminnasta. Mukavan pehmeät ja helpot muutenkin. Kieputin oikein omiin jalkoihini ne myös (sopii hyvin!) mutta en tuntenut suurempia tehoja, toisaalta makasin telkkaa katsoen kun nuo paksut suojat jaloissa ei pysty kävelemään, ihan kuin olisi kipsit molemmissa jaloissa :D Suosittelen testaamaan huvin vuoksi, toivottavasti ne ei tunnu samalta hevosista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin myös omani tarjouskorista ja koska en ole varma koosta, otin nyt vain yhden parin testiin.

      Itselläni on tosiaan ollut tuo niskasuoja ja vitsit, kun pään voi kääntää ilman vihlontaa ja huimausta molempiin suuntiin! Ekoina päivinä tosin oireet pahenivat, mutta sen jälkeen ero entiseen on ollut huima. Pidän sitä oikeastaan koko ajan vapaalle ollessa, nukkuessa se tosin ahdistaa. Selkävyö olisi odottelemassa testaajaa myös. :)

      Poista