tiistai 9. joulukuuta 2014

Mitä hevosenpito maksaa?


Paljon. Tai vähän. Tai riippuu ihan mistä roikkuu.

Vieraalla hevosen pitämistä on hiukan helpompi laskea. On tallivuokra ja muut juoksevat kulut, kuten kengitykset, varustehankinnat, lisärehut, valmennukset ja eläinlääkäriasiat. Ai niin ja bensat.

Oletetaan, että heppa on tavallinen harrasteheppa, joka kengitetään joka toinen kuukausi. Tallimatka on 10 km per suunta ja omistaja käy tallilla päivittäin. Heppa asuu siistillä kentällisellä tallilla, jossa käy kerran viikossa suht edullisia tunteja pitävä ope. Sijaintina vaikkapa Turun seutu.

- Tallivuokra 400e
- Kengitys 50e (jaettuna 2kk ajalle eli 100e/kerta)
- Lisärehut 30e (esim. täydennysrehusäkki, porkkanat ym.)
- Valmennus 1 krt/vko 25e/h = 100e
- Bensat 20km/päivä = 50e (keskikulutus n. 8l/100km), trailerin kanssa melkein tuplat
- Vakuutusmaksut (pelkkä hevonen, ell-kulu- ja vastuuvakuutus, vakuutusmäärä 2000-3000e) = n. 35e/kk

Jo pelkästään nämä tekevät 665 euroa / kk. Siihen päälle vielä varustehankinnat, jotka voivat olla ihan mitä vain kympin ja parin tonnin väliltä. Tähän voi vielä lisätä kisamaksut, hierojat, eläinlääkärit ym. päälle. Usein summan saa suoraan tuplata, jos kuukauden aikana tulee jotain yllättävää eteen. Vaikka omistajan pitää käydä tallilla päivittäin, on hän niin sanotusti muuten vapaa. Kaikki vastuu on karkeasti sanottuna tallinpitäjällä.


Entäs sitten kotona?

Sen lisäksi, että olet melkein 24/7 kiinni kultimuruissa, niin tämäkin lysti maksaa. Tallissa kaksi hevosta ja yksi shettis, kuivitettavia karsinoita neljä.

- Heinät: 250e, sisältää kuivaheinä- ja muutaman Prohay-paalin kolmelle. Sisältää kotiinkuljetuksen.
- Turve karkeasti 40e/kk (tilattu 30 kuutiota, jonka oletetaan kestävän yli vuoden)
- Lantalavan tyhjennys 20e/kk (kahdesti vuodessa, hinta vaihtelee hieman per kerta)
- Kengitys kahdelle ja yhden vuolu 100e (eli oikeasti 200e + risat, noin joka toinen kuukausi)
- Kivennäissäkki 30e
- Salaman vuokrasatula 155e/kk (toistaiseksi parhaaksi todettu ratkaisu nuorelle, jatkuvasti muuttuvalle nuorelle)
- Vakuutusmaksut kaikilta kolmelta n. 30e/kk (Salamalla omansa, Dukella ja Toinilla eri yhtiössä omansa)

Nämä tekevät yhteensä 625e. Plus siihen päälle kaikki muut kulut, hankinnat ja hoidot, kuten edellä jo lueteltiin. Lisäksi tulee huomioida kuluvien osien korjaus, kentän huolto, lumityöt, vuokralaitumet ja niin edelleen. Lista on loputon, jos sitä jaksaa vielä ajatella. Summa koostuu siis todellisuudessa monesta eri tekijästä ja kuukautta kohden tarkkaa summaa on vaikea laskea.

Toki jotkut pitävät hevosiaan ilmaiseksi saaduista kuormalavoista väsätyissä karsinoissa ja tarhoissa, niittävät ojanpohjilta heinän ja taikovat ilmaiset kuivikkeet tuulta halkovaan latoonsa, joka toimii pihattona, mutta ne penninvenyttäjät ovat sitten ihan oma lukunsa.

Tallin pihassa asuva puppeperhe.
Btw. Jo pelkästään Salaman eläinlääkärikäynteihin tänä vuonna on mennyt hiukan alle 2000e. Vakuutuksesta on tullut takaisin noin 1/3.

Näihin laskelmiin en ole ottanut lainanlyhennyksiä enkä vesi- tai sähkökuluja huomioon, koska niiden omaa osuutta ei ole koskaan eritelty tarkasti tallin osalta. Vanha talomme on joka tapauksessa remontoitu niin, että se on hyvin energiatehokas ja sähkölaskut pysyvät jollain tasolla kurissa.

Valintoja, valintoja. Joko pidät yhtä laadukkaasti vieraalla tai sitten pidät pihankoristeita kolmin kappalein kotona. Lyhyenä yhteenvetona: Elämä on. 
(Tämän loppukommentin piti olla sarkastinen. Heh.)


Salaman ekoja ratsastuksia keväällä 2014.

40 kommenttia:

  1. oivoi. niiiin totta tuo viiminen lause! Pidän tällä hetkellä 2,5 halvemmalla vuokralla, kuin yhtä täysihoitotallilla. täysihoitotalli olisi vielä ainakin 10km lähempänä, mitä nyt. okei, kärsitään kuratarhasta ja pimeistä syysilloista, mutta hevoset tykkää olla kunnon pihatossa isossa tarhassa laumassa! ja minäkin viihdyn, sekin vielä päälle :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin viihdyn täällä kotona, ei siinä mitään, mutta toisinaan tulee mietittyä näitä elämän realiteettejä. :D

      Monelle tulee yllätyksenä, miten kallista se kotona pitäminen lopulta on, jos kaikki pitää ostaa vieraalta. Eri asia varmasti jossain maatilan kyljessä, mikä tuottaa "itsestään" heinät, oljet ja rehut. Tai niin ainakin moni luulee ;)

      Poista
  2. Marjut, eikös sulla ole Salamalla Nortonin kouluvyö? Ootko ollut tyytyväinen? Onko siinä joustot? Viljarilta sanottiin että ei ole mutta nettikeskusteluista luin myös päinvastaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä on! :) Siinä on aika löysäkin jousto. Ihan kiva vyö, mutta ei ihan Wintec Cairin veroinen. Melkein :)

      Poista
    2. No voi hitsi kun mä nimenomaan en haluaisi joustoja... Ja joo, koitan siis juurikin keksiä Cairille halvempaa vaihtoehtoa.

      Poista
    3. Teknalla on myös joku vastaava, oletko päässyt sitä kokeilemaan? Entäpä ne Bucasin painetta tasaavat? Näistä en tiedä mitään muuta kuin sen, että olen nähnyt kuvan. :D

      Poista
    4. Kiitti vinkeistä, noita en ole vielä tutkinut. Laitan googlen laulamaan ;)

      Poista
  3. En ole enää edes laskenut noin tarkkoja summia hevostenpidolle (en uskalla!), lähtökohtaisesti kaikki menee mitä jostain saat kasaan raavittua! Niin ihanaa kuin kotona olevat hevoset ovatkin, olen aina sanonut että EuroJackpotin osuessa kohdalle saavat kaikki hevoseni muuttaa täydelliselle täysihoitotallille, joka sijaitsee lyhyen matkan päässä kotoa, jossa ne saavat viettää lähes samanlaista elämää kuin nyt kotona, ainoastaan sillä erotuksella että olisin vähän vapaampi liikkumaan itse joskus jossain! Eikä yhtään haittaisi vaikka saisi joskus nukkua aamulla niin pitkään kuin huvittaa, tai nukahtaa hyvällä omallatunnolla illalla sohvalle eikä herätä kauhuissaan yöllä siihen että hevoset pitää vielä ruokkia!

    No, oikeita numeroita odotellessa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa joskus laskeskella - siinä voi yllättyä :D

      Samaa lottovoitosta haaveilua jatkan minäkin. Toivoa voi aina ;)

      Poista
    2. Aloitin kerran laskemaan hevosten kuluja, puolen vuoden päästä oli pakko lopettaa, sillä sen mukaan ei mulla olis pitänyt olla varaa pitää noita kaikkia! Onneksi kannattavuuslaskelmaa ei tarvitse pitää, kun on kerran kyse harrastuksesta!!! Tai näin mä sen itselleni selitän! Ja kun hevosia on vähän reilummin, 8 kpl, ja yrittää harrastaa vähän niiden kasvatustakin, ei lukuja paranekaan katsoa! Pääasia että nauttii hevosista.

      Ja mihin sen kaiken rahan sit laittais, jos ei hevosia olis? En käsitä.

      Poista
    3. "Ja mihin sen kaiken rahan sit laittais, jos ei hevosia olis? En käsitä."

      Matkusteluun, golffaamiseen, nypläykseen..?
      Hih, en tiedä!! :D

      Poista
  4. Mie en ole koskaan saanut likimainkaan noin suuria summia käytettyä hevosen pitoon, en millään kolmesta tallista :) En edes vaikka oli tamma ja varsa laskuissa mukana..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomaa sijainti, täälläpäin on ehkä Suomen toiseksi kalleinta. ;)

      En myöskään osta halvinta heinää, koska se ei kannata. En käytä halvinta kengittäjä, koska se ei kannata. Noin parina esimerkkinä. ;)

      Olen tehnyt sopimukset mm. heinämiehen kanssa ja näin hevoseni saavat laadukasta, hyvää ja tasalaatuista heinää koko vuoden. Se ei ole halvin vaihtoehto, mutta tässä tilanteessa paras. :)

      Poista
    2. 400€ tallivuokraksi on pirun halpa! Mitä nyt oon katellut, niin täällä missä mä majailen (Uusimaa), tallit pyytää helposti 700-800 € kuussa vuokraa. 400 on siis hyvin kohtuu siihen nähden! :)

      Poista
    3. Niin on - se on täällä Turun kupeessa keskiluokkaa asiallisella, kentällisellä tallilla. Halvin maneesitalli täällä täysihoidolla on 420e. "Helsingin hintoja" en uskalla edes tutkia. :D

      Poista
    4. Hui kääk. Nemon eka tallipaikka oli 100e/kk, sisälsi heinät, omasta pussista purut sekä pari päivää tallitöitä. Toinen paikka myös 100e/kk, sisälsin kaiken. Nemon ja Lotan laidunpaikka yhteensä 150e/kk. Nykyinen tallipaikka 175e/kk, heinät päälle, kuivikkeet haetaan ilmaista jätepurua :)

      Vuolu omalla (loistavalla!) kengittäjällämme 40e, laidunpaikassa 10e… :)

      Poista
    5. Olet onnekas. :)

      Käsi sydämellä, meilläkin on ollut tallipaikalla hevosia 100-200e/kk vuokralla ja se on ollut ihan hyväntekeväisyyttä. Tämän seudun hintoja katsomalla varmasti moni ymmärtää. ;)

      Poista
  5. Huh, saa olla onnekas että saa heinät omasta pellosta ja kuivikkeet läheiseltä sahalla lähes hakupalkalla :D Meillä on isoimmat kulut ell kulut(rokotukset, matolääkkeet, raspaukset) ja vakuutukset (trailerin ja neljän ponin, näiden suuruudesta ei oo tietoa) sillä ponit ovat kengättä ja oon nyt itse vuollut niitä kun ei oo mitään kunnon treeniä tjmv niin ei oo niin justiinsa. Lisäks menee kivennäistä ja vähän lisärehua (proteiinia varsalle ja telmalle vielä kun se imettää, vähän mysliä tai jotain muuta rehua). Niin ja Hillan rekisteröintikulut on toki ollut aika iso lisä tälle vuodelle!

    Toki pitäisi jotain omassa tallissa laskea sille vedelle, sähkölle ja puitteiden rakennuskustannuksille ;D Voisi jossain vaiheessa ihan mielenkiinnosta laskea tarkkoja summia kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi ;)

      Kaikki kannattaa kilpailuttaa ja vaihtoehtoja kokeilla, joskus kalliimpi juttu voi pitkässä juoksussa olla edullisempi jne. :)

      Poista
    2. Luojan kiitos isä sponssaa vakuutukset ja niitä on kilpailutettu aika ison määrän kanssa muita vakuutuksia ;) Ei tarvii siitä huolehtia! :D Saa nähdä onko niitten pohtiminen miun harteilla lähivuosina sitten jo :)

      Poista
    3. Vakuutukset vievät ison siivun loppupeleissä, kun laskee auto-, koti-, hevos- ja tapaturmavakuutukset yhteen. Ne jos mitkä kannattaa silloin tällöin katsoa läpi. :)

      Poista
  6. Mä olisin tiivistänyt kulut seuraavasti:

    Hevosenpito maksaa kaiken vapaa-ajan, hermot ja vähäiset roposet.

    Iina: ei se heinä taida ilmaisella maapläntillä ilman viljelystä kasvaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä sen sanoit.

      Mites se menikään - tieto lisää tuskaa...

      Poista
    2. Laura, sehän nyt riippuu :) Omaa maata kun on ja se on ollut omistuksessa niin kauan ettei oo velkojakaan maksettavana. Toki peltoa pitää silloin tällöin uudistaa ja paalaamiseen yms. menee polttoainetta ja sellaisia kuluja, mutta vastaavasti saadaan siitä EU-tukia. Joka tapauksessa halvemmaksi tulee kuin ostoheinä! :D Eihän tommonen sitten kannattais jos olis vuokrapelto ja pitäis sitä varten hankkia traktorit, paalaimet ym..! Meillä ne vaan on ollut valmiina kun on entinen maatila kyseessä.

      Poista
    3. Niin ja meidän pitäisi niitä peltoplänttejä uudistaa siinäkin tapauksessa ettei omaan käyttöön heinää tehtäisi ;D Heinää tulee myös sen verran että osat myydään tutuille sopivaan hintaan joka myös kattaa tekokuluja. Mutta tää tosiaan toimii vaan vanhoilla maatiloilla :)

      Poista
  7. Mun hevoset asustaa tallissa joka ollaan kaveriporukan kesken vuokrattu kokonaan itselle. Siinäkin kuluja on paljon ja lisäksi sinne täytyy jonkun aina ajaa kolme kertaa päivässä. Onneksi vuorot saa yleensä sovittua helposti ja mullakin tallille matkaa varmaan 3km vain. En ole koskaan uskaltanut laskea kovin tarkkoja summia, mutta pääosin kaikki raha mikä tulee tilille myös lähtee sieltä tililtä aika nopeasti ja juurikin näihin hevosjuttuihin... :D
    Haaveissa olisi talli omassa pihassa, vaikka siinäkin kustannuksia on, mutta ei ainakaan tarvitsisi ajella tallille joka päivä. Oon aina sanonut että joskus mulla tulee olemaan talli niin lähellä että saan tehtyä aamutallin yöpaita päällä. Eihän sitä tietysti mikään nytkään estä, mutta tuolla ravitalli-alueella voisi naapurin ravimiehet olla kummissaan kun karautan autolla tallin pihaan ja nousen autosta pelkkä yöpaita päällä.... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kylpytakki niskassa tulee täälläkin usein vierailtua tallissa, esim. iltaisin. Kerran juoksin yhden ponin perässä tuota maantietä pitkin pikkutoppi ja pikkarit päällä, mutta se onkin sitten ihan kokonaan toinen juttu.

      Tässä on etunsa, vastuunsa ja ilonsa. Koko lystissä siis, oli polle sitten kotipihassa tai muualla. Tosin näitä jalkavammoja hoitaessa on tullut monesti kiitettyä sitä, että heppa on kotipihassa. Paljon helpompaa tämä kylmäysrumba.

      Poista
  8. Meillä (täysihoitopaikalla asuvan hevosen) pitokulut nousevat kesäisin aina uusiin sfääreihin, kun on pakko ostaa pullokaupalla sitä yhtä ainoaa ötökkäkarkotetta joka toimii ja ainoa jonka kanssa hevonen ei ole tuhannella paukamalla :/ Se on sellanen yllättävä kulu mitä ei itse tullut ajatelleeksi ennenkuin hevosen osti, omalla kun on polttiaisallergia. Kun mitään ötökkäloimiahan arvon herra EI suostu pitämään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesän ajatellaan aina olevan edukkaampi kausi, kun kaikki on niin helppoa. Lasketaan vain polle laitumeen ja avataan siideritölkki. ;) Eipä sillä, jonkun täytyy ne laitumet viljellä, lannoittaa, niittää, aidata ja tarkistaa päivittäin silti. Vesihuollosta puhumattakaan. Yksi murhe on myös tuo kuumuus ja ötökät.

      Salama tykkäsi tuosta seepraloimestaan, se on kovin tarkka nimittäin loimien suhteen. Onneksi, koska ötökkömyrkkyjä on täten tarvittu vähän vähemmän. Ne vasta paljon maksavatkin, kuten totesit.

      Poista
  9. Tuttu aihe ;) Aika huimalta kuulostaa tuo heinän hinta teillä?

    Onni on asua maalla, jossa naapurissa asustaa heinäurakoitsija (eikä muuten ole mitään ojanvarsiheinää, vaan ihan hoidetuilta, kalkitetuilta pelloilta timotei-nurminataa, analyyseilla ja paalitakuulla).
    Minä olen sellainen "kilpailuttaja", kilpailutin tänä vuonna kuivikkeet (turve/sahanpuru/kutteri), pieni paikallinen turvealan yrittäjä tuli halvimmaksi. Sahanpurua saa välilllä traktorikuormallisia rahdin hinnalla, mutta ei ole lempi kuivikkeita, niin tulee harvemmin tartuttua tilaisuuteen.
    Kuluva vuosi päästiin meillä edullisesti, ensi vuonna on edessä tallin seinäpintojen ja välikaton uusiminen... ja toivon mukaan myös kentän teko... voi olla, että en silloin tahdo kuluja laskea ;)

    Niin ja asuinalue kyllä vaikutta hintoihin ihan rutkasti, on sitten kyse kuivikkeista tai rehuista (tai kengittäjästä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hinta sisältää kotiinkuljetuksen, joten sinänsä ihan OK, vaikkei edullisimmasta päästä olekaan. :) Kuivaheinää siis. Laskeskelin juuri tänään ystäväni kanssa, että paikallisen ison heinäurakoitsijan säilöheinä tulee aika saman hintaiseksi kuin tämä meidän heinä. Täällä meillä päin kuivaheinän hinta vaihtelee tosi paljon, se voi olla mitä vaan 10-35 snt/kg väliltä.

      Kenttä on hyvin tehtynä kallis, mutta sitäkin parempi investointi. Siinäkin kilpailutus kannattaa. :)

      Itsekin kyselin kesällä kuivikkeita ja hintahaitari oli siinäkin melkoinen. Vapo pyysi alveineen melkein 25e kuutiolta, paikallinen pienyrittäjä toi kuorman puolet halvemmalla.

      Välillä kustannukset jakautuvat tasaisesti, välillä tulee isompia hankintoja ja välillä taas on kuukausia, kun mikään ei tunnu maksavan mitään.

      Poista
  10. Meillä heinä tulee onneksi (tai harmiksi, miten sen nyt ottaa) omasta pellosta. Eikä todellakaan ole ilmaista! Suorastaan hirvittää, kun joskus oikeasti laskee tämänkin määrän tuotantokustannuksia.

    Suurin osa heinäntuottajista valitettavasti myy sen tuotteensa alle tuotantokustannusten (enkä nyt tarkoita, että sinun heinän tuottajasi näin tekisi, päin vastoin maksamasi hinta kuulostaa äkkiseltään ihan hyvältä)

    Mulla on nyt vajaan vuoden ollut vain yksi oma kuluttamassa rahaa, mutta en ole huomannut, että sitä silti tilillä näkyisi entistä enemmän. Mihin lie menee nykyään?! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella... Jo pelkkä kalkkikasa tuohon omalle minipläntille maksaa hunajaa..!

      Laadusta on kiva maksaa ja luotettava heinämies on hevosenomistajan yksi parhaita kavereita. :)

      Poista
  11. Ihmettelen vähän jos tuota heinän hintaa joku pitää korkeana, itsekin kotona hevosia pidän ja lasken kyllä satkun per humma ja esikuivatulla ollaan menty. Tosin koitetaankin syöttää sitä heinää eikä kilokaupalla väkitehuja mitä usein näkee tehtävän.. Kuivikkeiden hintoja en pahemmin ole vertaillut, haluan nopeasti maatuvaa, valoisaa ja helppokäyttöistä tavaraa joten olkipelletti käytössä. Niissä olen tosin huomannut suuria laatu eroja joten tarkkana saa olla sitten sen kanssa... Kyllähän noihin rahaa saa uppoamaan omassa pihassakin mutten silti osaisi enää vieraallakaan pitää, eihän ne nyt mun mussukkaani kykenisi ikinä kunnolla ymmärtämään ja hoitamaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvällä heinällä ja kivennäisellä potkii pitkälle. :) Vaikka toki paperilla tuo summa ehkä näyttää paljolta.

      Olet niin asian ytimessä - ainakaan joitain tiettyjä heppoja ei voi/osaa kukaan muu hoitaa... ;))

      Poista
  12. Joo, ei ole halpaa mitenkäänpäin.. :p Mutta kyllä sitä kahta pitäisi omassa pihassaan halvemmalla, kun yhtä täysihoidossa. Ja saisi omalla tavallaan hoidon suhteen mielenrauhan. ;) Esim. monta kertaa päivässä jalkojen kylmäys on huomattavasti helpompaa omassa pihassa, kun vieraalla. Bensaa ja aikaa kuluu, kun ravaa tallille monta kertaa.. Puhumattakaan muista erikoisjärjestelyistä.

    Kaiken niihin saa menemään, varsinkin jos saat sen monisairaan yksilön. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta!

      Ja kun arkirutiinit saa pyörimään (lähinnä just heinäruokinta), on kaikki helpompaa.

      Poista
  13. En halua edes laskea... Me saatiin heinää huippuhalvalla (25€/400kg kuivaa, ja on hyvää), mutta sitten kun alkaa laskea, paljonko tallin rakentaminen, lantalan rakentaminen, maan rakentaminen ja kaikki muu on maksanut rahassa, ajassa ja hermoissa, niin voi luoja paratkoon.

    TOSIN! Klinikalla käytiin tänään ja jalat taivutettiin, otettiin varmaan 15 röntgenkuvaa ja raspattiin, hinta 280€. En pitänyt kovin pahana, sillä kotona kunnan-ell olisi ottanut taivutuksesta ja raspauksesta lähemmäs 200€ ja röntgenkuvat olisivat jääneet puuttumaan.

    What? Oon tyytyväinen ja tunnen, että säästin rahaa, kun maksoin juuri 280€ ell-kuluja. Vain hevosenomistaja voi ajatella näin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä käy hyvä tuuri heinien ym. suhteen! :D Joskus taas hyvää ei saa vaikka olisi valmis maksamaan vaikka mitä.

      Kuten totesitkin, vaikka rahalla saa ja hevosella pääsee, niin jonkun pitäisi vielä selvitä tervejärkisenä tässä maailmassa... Siinä riittää haastetta! :D

      Älä huolehdi, et ole ainut, joka iloitsee pienistä klinikkalaskuista - meidän onneksi vika on ollut jo kotona usein selvillä ja siihen on lähdetty hakemaan diagnoosia. Helpottaa ell:n työtä, kun koko heppaa ei ehkä tarvitse läpivalaista. ;)

      Mutta jos ihan totta puhutaan, niin hevosten normaalit klinikkakäynnit ovat vielä melko järkevissä hinnoissa. Menepä koiran kanssa lekuriin...

      Poista