maanantai 5. tammikuuta 2015

Jalkojen kylmäys, helppo nakki


Faktat sikseen: Jokainen tietää, miksi niitä jalkoja kylmätään. Tässä yksi vaihtoehto siihen, miten villivarsan jalat kylmätään kolme tai neljä kertaa päivässä.

1. Hae hevonen talliin, laita kylmäyssuojat jalkaan ja siirrä kokoonpano sen jälkeen karsinaan 20 minuutiksi.
Lopputulos: Jalat hohkavat kuumuuttaan, koska heppa järsi ensitöikseen suojat pois ja repi ne atomeiksi.

1.1. Tee sama tarhassa.
Lopputulos: Näe miten kylmässuojat lentävät korkeuksiin - ne todella lentävät kauas.

2. Kylmää jalat ulkona vesiletkulla.
Lopputulos: Älä ihmettele valtavaa vesilaskua muutamaa kuukautta myöhemmin.

3. Laita polle pesariin ja pue sille joka jalkaan spiraaliletkut, jotka tunnetaan myös nimellä kylmäysletkut.
Lopputulos: Allekirjoittaneen hevonen tarvitsisi purkin nitroja selvitäkseen niistä. Lisäksi minkään tallin käytävä ei kestä Salamaa, joka joutuisi seisomaan käytävällä paikallaan 20 minuuttia. Niin ja se vesilasku...

Mutta onneksi asiat voi tehdä helpomminkin.

1. Kokoa survivor kit:


- Pieni ämpäri kylmää vettä + pesusieni
- Kylmäyssuojia tarvittava määrä
(suojat kannattaa ottaa 10-15min ennen käyttöä pakastimesta pois, jotta ne hieman pehmenevät)
- Lahjukset, tässä tapauksessa kaksi leipää
(Iso isolle ja pieni pienelle, tietty.)
- Päiväheinät
- Riimu ja naru
(- Otsalamppu, jos haluaa hifistellä pimeässä)

2. Kytke hoidokki leivän avustuksella aidantolppaan kiinni. Anna leipä ahneelle suulle, jotta huomio kiinnittyy edes hetkeksi johonkin muuhun kuin rapiseviin suojiin.

3. Kastele sienellä vammakohta / -kohdat. Väistele kipakoita kavioniskuja. Yök, mun vuohiseen meni tippa vettä-huitaisu on ihan ok, mutta kipakka ja tarkoin tähdätty kiukkupotku ei vetele ollenkaan. Kastelu parantaa kylmäystehoa.

4. Aseta suojat tarkasti paikoilleen. Kiristä tarrat hyvin, ne löystyvät suojien hieman sulaessa hohkaavaan hankkarin syleilyssä.

5. Käynnistä iPhonen ajastin. Kun 20 minuuttia on kulunut, ilmoittaa aina yhtä friikki ankan kvaak kvaak-ääni hoitotoimenpiteen päättyvän pian.

6. Päästä polle heinille.

Mikä voisi mennä pieleen? No, jostain syystä minulla on jo valtava pino korjausta odottavia kylmäyspatjojen tarroja, jotka joku shetlanninponi on hyvää hyvyyttään repinyt auki, irti ja rikki. Ne kun ovat juuri siinä ponin korkeudella ja kukapa nyt voisi vastustaa kiusausta...

Lopputulos: Oli miten oli, vieressä saat vahtia, vaikka mikä olisi. Toista toimenpide uudelleen ja uudelleen kolmesti päivässä, kunnes toisin sanotaan. Kesällä tämäkin on kivempaa, polle voi laiduntaa vaikkapa narun päässä nurmikolla. 

14 kommenttia:

  1. Onnea on kiltisti kylmät kintuissaan seisova putte. Poni ei ole läheskään yhtä nätisti, käytävällä kuopii ja karsinassahan tuo ei viihdy ollenkaan -enkä kyllä kokeile onneani pintelien kanssa tuossa seurassa rymyävällä ponilla. Vaan toimivan ja mahdollisen kylmäysmenetelmän etsiminen on kiva homma se, voi että olisin iloinen jos tallin pakastelokeroon mahtuis ihan oikea kylmäyssuojapari! Puzi saa pönöttää nyt kylmäkallet etusissa, yhdet molemmin puolin jalkaa, ja jostain syystä nuo on just 98% ergonomiset tuolle ponille ja oikein loksahtaa paikalleen. Ruunalle taas ei istu ollenkaan, tai siis kylmäysalue on erittäin hyvin pieni. Uudelleenkäytettävät geelipussit nuo onnistuu aina tipauttaan ja polkemaan, vesiaktivoitavat ei kylmety tarpeeksi kylmiksi ja tuo vedellä läträäminen ei kyllä ole edullista eikä ekologista. Hohhoi, parempi siis vaan olla liikuttamatta ponnyja. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilin kylmäkallejakin. Ne eivät pysyneet eivätkä sopineet Salaman jalkaan yhtään. :D

      Poista
  2. Meillä on myös Salama, joka ei oikein kylmäyssuojia siedä, se potkii suojia pois ja jalka ei meinaa maata koskettaa, kun suoja laitetaan jalkaan. Se pitää jalkaa ilmassa ja ojentelee taaksepäin, jos on molemmissa takasissa, niin tekee vuorotellen molemmin jaloin. Meillä on taktiikkana, että käytävälle kiinni ja heinää naaman eteen ja siinä sitten odotetaan heinää mutustellen kylmäyksen ajan. Heinän voimalla jalat pysyvät paremmin lattialla. Pesari jättää pari sydämenlyöntiä väliin ja siellä ei aina kelpaa heinäkään järkytyksen helpotukseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salamoiden tyyppivika, inhokkilistalle kuuluu vesi ja jää? ;)

      Poista
    2. Kyllä! Taitaa tosiaan olla tyyppivika. :)

      Poista
    3. Sellaisia ne luonnonihmeet ovat ;)

      Poista
  3. Tuossa mielessä mun tamma on hauska tyyppi, sen mielestä kylmäyssuojat on inhottavinta mitä voi jalkoihin laittaa (se nostelee jalkoa teatraalisesti jo lyhyistä jännesuojista) ja takajalkoja ei voi liikuttaa milliäkään vapaaehtoisesti niin kauan kun suojat on jalassa. Huvittavimman näköistä on, kun mieli selvästi tekisi vähän edes siirtyä käytävällä ja etujalat ottaa pienenpieniä askelia kun otus miettii, että miten pääsee liikkumaan ilman että takaset nousee senttiäkään ;> helppo kaveri siis! Varmaan seisoisi tarhassakin kuin seipään niellyt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salaman kylmäysleikki alkoi viime kesänä takajaloista, tarkalleen ottaen kintereistä. Just siitä, mistä peto nappaa kiinni... Kylmästi säkitin sen siihen, nyt kintereet voi tietynlaisella suojalla kylmätä ihan vapaasti, mutta etujalkojen kanssa piti tehdä nyt syksyllä sama kesytysleikki... :D

      Poista
  4. Meidän ponilla lentää kans kintut joka suuntaan kun suojia pistää jalkaan, varsinkin jos ne on malliltaan hieman korkeammat ja hipoo kintereitä. Silloin ei kykene kävelemään ja potkii seiniä. Lämpöselle taas saa ihan minkälaista vaan pakettia pistää kinttujen ympäri, kaikki ihmeellisetkin viritykset käy, mutta kunhan ei vaan laita kulejtussojia takasiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, Salama osaa sentään kävellä luvan kanssa pieniä pätkiä, toisaalta hyvä ja toisaalta huono.

      Itse en juuri käytä kuljetussuojia (oikeasti en ollenkaan - putsit ja jännesuojat laitetaan hokkiaikaan) juuri tuosta syystä, että moni ahdistuu niistä jo nähdessään ne.

      Poista
    2. Juu ei meilläkään käytetä, viime keväänä jostain kumman syystä tuli hankittua sellaiset ja tamma veti herneen nenään niistä, joten katsoin paremmaksi myydä ne pois :)

      Poista
    3. Samaan päädyin. ;) Toki joskus saatan pintelit patjoineen laittaa, mutta yleensä mennään normaaleilla suojilla.

      Poista
  5. "1. Hae hevonen talliin, laita kylmäyssuojat jalkaan ja siirrä kokoonpano sen jälkeen karsinaan 20 minuutiksi.
    Lopputulos: Jalat hohkavat kuumuuttaan, koska heppa järsi ensitöikseen suojat pois ja repi ne atomeiksi."
    --> Miksei hevonen voi jäädä siihen seisomaan, missä suojat laitoitkin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli käytävälle. Ei tätä kaveria. ;) Heinäkasan eteen voisi, mutta usein sen käytävän tarvitsee johonkin muuhun. Aika on rahaa vai miten se meni. :D

      Pääsääntöisesti kylmäysleikki menee ihan sujuvasti, mutta sit jos unohdat eliminoida pari riskiä (kuten leikkituulella olevan shettiksen), voi suojat löytyä ihan mistä vaan. Usein kun edessä on heinää, saavat jalat jäätyä rauhassa, oltiin sitten ulkona tai sisällä.

      Poista