maanantai 19. tammikuuta 2015

Voi niitä aikoja: Tompan kisapäiväkirja 2007

Viime aikoina on tullut ajateltua ja ikävöityä niin paljon tätä yhtä hevosta. Sattumalta löysin koneelta vanhat kisapäiväkirjat, joiden luulin jo kadonneen. Pakko jakaa nämäkin helmet ja muistot tänne blogiin talteen, ennen kuin häviävät kokonaan bittiavaruuteen. Tässä osa 1/3, ihan vähän siivottuna versiona.


17.6.2007 seuraeste AuRaMa, 70 cm arv. 367.2.
Tomppa ollut meillä huikeat 1,5 kk ja yhteistyö on ollut mitä on: Pikkuisen on maastoiltu ja kokeiltu kiemuroita kentällä, juuri olin itsekin saanut luvan taas ratsastaa ja kipsin pois kädestä. Tällaisena menon piti jatkua vielä parin viikon ajan - näihin kisoihin piti siis lähteä Essun kanssa, mutta kuinkas kävikään: Kisoja edeltävänä iltana tuli Pialta tekstiviesti, että se on Tomppa joka skaboihin sittenkin lähtee.

Pienellä paniikilla (lue: allekirjoittanut jännitti ensi kerran kisoja) pakattiin kimpsut, kampsut ja Tomppa autoon Mistellan kaveriksi ja lähdettiin valloittamaan Aura-City.

Kun sain itseni liimattua satulaan (thanks satulaliima!) ja sullottua kissanristiäisjännityksen takataskuun, oli aika päästää uudelleen syntynyt Milton vauhtiin - verkka sujui kivasti ilman rodeoita, itse rata meni vauhdikkaasti ja hurjasta 70 cm radasta selvittiin suurennuslasin voimin puhtaasti.

Tuloksena siis ekoista kisoista kolmas sija, valkoinen ruusuke ja kotiinviemisenä yksi ratsastaja, jonka hymy ei lähtenyt seuraavaan kahteen päivään kulumallakaan pois naamasta.


7.7.2007 KMR seuraeste 80- ja 90 cm, arv. 367.1.
Olin ilmoittautunut pelkästään luokkaan 80 cm tarkoituksena saada alle puhdas ja rento rata. Joku kapula kuitenkin tippui, kun Tomppa asteli esteiden yli säästöliekki loistaen, joten samalta seisomalta kun pääsin ekan radan jälkeen hevosen selästä alas, menin jälki-ilmottautumaan seuraavaan luokkaan.

Se kannatti, sillä ysikympin radalle päästyämme hevosen koko yleisilme muuttui, se vinkaisi kerran ja lähti lähtömerkin saatuaan kuin talonmies jäiseltä peltikatolta odottaen vain kuskilta vinkkiä suunnasta. Lopun hoitikin sitten Tomppa, minun ei tarvinnut muuta kuin käännellä vähän esteitä päin ja nauttia kyydistä. Hyvät olivat kyydit jälleen, myös palkintojenjaossa - tällä kertaa kotiinviemisinä oli neljäs sija, punainen ruusuke ja fantastista fantastisempi fiilis!


12.8.2007 VahRan seuraestekisat 80 cm, arv. 367.1.
Lähdimme Mistellan kaveriksi katselemaan naapurikylään seurakisapippaloita. Osallistuimme luokkaan 80 cm, jonka rata sisälsi hyvin seuratasomaisesti vaatimattomat 16 hyppyä ja hieman tiukkoja kurveja. Noh, jälkimmäiseksi mainitut eivät ole ennenkään olleet ongelma, joten miksi tälläkään kertaa.

Tomppaan oli klassisesti iskenyt kisajännitys, joka näkyi verkassa kipittäessä. Noin 4579 ravi-käynti-laukka-käynti-siirtymisen jälkeen oli aika iskeä turbovaihde silmään ja lähteä radalle. Perusrata meni...noh, meni vauhdikkaasti ja puhtaasti, mitä nyt itse unohdin radan 2-3 kertaa. Uusintaankin pojalla riitti paukkuja, jälleen ei tarvinnut muuta kuin kääntää polle pennin päällä ja kiihdyttää kohti esteitä.

Palkintojenjako kutsui jälleen ja nyt suitsiamme koristi sini-valkoinen ruusuke - herrasmies Tom tosin ei halunnut lähteä kunniakierrokselle ensimmäisenä, olihan perässä pari kivaa tammaa... Kivana extrana meikäläisen lasivitriinissä on pokaalikin muistona näistä kisoista.


26.8.2007 Pegasos Ry:n match show
Kävimme kesäkotimme naapurissa Kurittulan koululla näyttäytymässä mätsärissä, josta nappasimme punaisen ruusukkeen shettisparimme saadessa sinisen. Tomson käyttäytyi valtaosan ajasta kivan hillitysti, kehässäkin esiintyi mallikkaasti.

Tässä hieman faktoja urheasta kimostani: "Melko hyvä ratsutyyppi, hieman matalajalkainen, ryhdikäs, hyvä ylälinja, lyhyt lautanen, jaloissa vahva luusto, lyhyet vuohiset. Lyhyt tarmokas käynti ja ravi." Siis, nyt tuli virallisesti todistettua, miksi ihmiset erehtyvät luulemaan Tomppaa poniksi.


2.9.2007 Alvan alue-estekisat 90 cm, arv. 367.1.
Ensimmäiset yhteiset alue-estekisamme ja jännityksen taso huipussaan - sekä hevosella, että erityisesti ratsastajalla. Verkassa eivät kaikki neljä kaviota meinanneet sitten millään pysyä maan tasalla, mutta onneksi "sattumalta" tuli jälleen vanha kaveri satulaliima mukaan. Näin ollen ratsu ja ratsastaja eivät päässeet eroutumaan toisistaan sitkeästä yrityksestä huolimatta. Vielä radan alussakin keula nousi uhkaavasti joka kurvissa. ;)

Niin, se ysikympin rata... Ekan esteen jälkeen Tomppa hillitsi itsensä ja leiskautteli menemään äärettömän hienosti. Uusintakin meni mallikkaasti oppikirjan (= koutsin käskyjä kerrankin totellen) mukaan. Näin nappasimme viidennen sijan, 12 euroa rahaa ja poni-imagoon pienen lisän - olimme ensimmäinen hevosratsukko neljän ponin jälkeen. Hauskaa!




29.9.2007 Kotimäen alue-estekisat 90 cm, arv. 367.1.
Kauden viimeiset estekilpailut olivat ohjelmassa syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Ilma suosi, oma olotila ei. Vatsatauti iski kisojen ollessa kuumimmillaan, verkatakin piti kaksi kertaa ikävän onnettomuuden takia.

Rata oli tosin melko kiva, Tomppa selvitti sen kuskin välillä vähän haparoidessa yhdellä pudotuksella. Uusintaan emme tällä kertaa päässeet, mutta pääasia oli, että hengissä selvittiin, sen verran heikko olo osui kohdalle.

En vielä tuolloin tiennyt, että nämä olivat viimeiset estekisamme.
Tämä yllättävä kielto oli ensimmäinen oire siitä.

27.10.2007 RUSKO:n harjoituskoulukisat, aikuisliikunta 2002
Ikinä, en ikinä, siis en ikinä, todellakaan ikinä olisi uskonut, että selviän kouluradasta omalla hevosella ehjänä hengissä. Aiemmissa kokeiluissa on "koutsi" kiljunut naama punaisena lyhyemmista ohjista ja polven paikasta, nyt jouduin melkein itse suoriutumaan tästä suuresta tapahtumasta. Syy koutsin hiljentymiseen oli fantastinen Tom, joka verkassa esitteli hienoa ravia ja multireipasta olemustaan, tämä hevonen osaa esiintyä! (Selvittyään heti siitä pettymyksestä, ettei maneesissa esteitä ollutkaan..)

Rata meni melkein niin kuin piti, mutta mitä pienistä. Lopputulos oli 3./7 eli ei lainkaan niin huonosti kuin olisi voinut mennä. Nyt päästään sitten ansaitulle talvilomalle.

4 kommenttia:

  1. Hauska postaus. Sulla on tosi kiva kirjoitustyyli, joka tempaa mukaansa. Kiva lueskella myös näitä vanhojen muisteluita, Tomppa on niin hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on taas tämä kausi, että on katsottava taakse, jotta näkee taas eteen - eipä sillä, näitä Tompan kanssa vietettyjä hetkiä muistelee mielellään! :D

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Se oli. Laukkaa vieläkin korvat tötteröllä mun unissa. :)

      Poista