keskiviikko 12. elokuuta 2015

Turistina tamma- ja varsanäyttelyssä


Hippoksen tamma- ja varsanäyttelyt ovat oiva tapa tarkastella oman kasvatustyönsä tuloksia. Näyttelyitä järjestetään kevään ja kesän mittaan syksyyn asti useampana arkipäivänä ympäri Suomen ja niihin ovat tervetulleita jalostusohjesäännön mukaiset 4-vuotiaat ja vanhemmat tammat sekä 1-3-vuotiaat tammat ja ruunat sekä 1-2 -vuotiaat oriit. Osallistumisoikeuksista ja eri rotujen jalostusohjesäännöistä löytyy lisätietoja luonnollisesti Hippoksen sivuilta.

Eri rotujen tamma- ja varsanäyttelyt poikkeavat ihan hieman toisistaan, mutta tämä postaus keskittyy lähinnä nuoriin shetlanninponeihin.

1-vuotias shettistamma esittämässä ravia.
Hippoksen kehä on ponille ja taustajoukoille mukava siitä, että poni kilpailee lähinnä itseään vastaan. Poneja ei aseteta paremmuusjärjestykseen keskenään, vaan ne saavat oman palkintonsa sanallisen arvostelun kera. Kirjallinen arvio pisteineen ilmestyy Heppa-tietojärjestelmään sitten myöhemmin.

Näyttely on nuorelle ponille myös opettavainen kokemus: Tulee nähtyä maailmaa helpolla ja mukavalla tavalla. Asiallisesti käsitellylle ponille näyttely on helppo juttu, mutta toki esiintymistä kehässä sekä mittaustilannetta kannattaa harjoitella.


Ponin suoritus alkaa mittauksesta. Sinne tarvitaan mukaan ponin lisäksi sen passi. Mikrosiru luetaan, purenta katsotaan ja kaviot arvioidaan. Lisäksi varsasta otetaan mitat edestä ja takaa. Kantakirjattavilta tammoilta mitataan lisäksi etusääri sekä rinnanympärys.

Etusäären mittaus.

Mittauksesta matka jatkuu omalla vuorollaan kehään. Nykyään ponit menevät kehään oman ryhmänsä aikataulun puitteissa sekalaisessa järjestyksessä.

Kehässä Hippoksen omia tuomareita on 2-3 kappaletta. Yleensä ensimmäisenä tarkastellaan rakennetta sivusta eli ponia seisotetaan harjaton tai vähempiharjainen puoli kohtisuoraan tuomareita päin. Liikkeet esitetään käynnissä ja ravissa kolmiouralla, jonka jälkeen poni yleensä saakin jo arvionsa.

Arvostelu luetaan ääneen ja samalla kerrotaan ponin suku, kasvattaja sekä omistaja. Arviot ovat siis julkisia.

Shetlanninponeilla jalostusarvosteluohje on seuraavanlainen eli pisteet tulevat seuraavista kohdista:

1. Tyyppi
2. Pää ja kaula
3. Ylälinja
4. Etuosa
5. Takaosa
6. Etujalat ja liikkeiden säännöllisyys
7. Takajalat ja liikkeiden säännöllisyys
8. Käyntiliikkeet
9. Raviliikkeet
10. Laukka (jalostusarvosteltavat tammat ja oriit)
11. Yleisvaikutelma
12. Kaviot


Rakennearvostelupisteitä ei lasketa yhteen, vaan palkintoluokka
määräytyy yleisvaikutelman ja tyypin perusteella - niillä onkin siis erityinen painoarvo shettispuolella. Palkintoluokat muotoutuvat seuraavanlaisesti:

I-palkinto:
Tyyppi ja yleisvaikutelma vähintään 8, kuitenkin toinen
näistä vähintään 8,5, mikään arvostelukohta ei alle 6.

II-palkinto:
Tyyppi ja yleisvaikutelma vähintään 7, kuitenkin toinen
näistä vähintään 7,5, mikään arvostelukohta ei alle 5.

III-palkinto:
Tyyppi ja yleisvaikutelma vähintään 6, kuitenkin toinen
näistä vähintään 6,5, mikään arvostelukohta ei alle 5.

Tämä tamma palkittiin I-palkinnolla. Sillä mm. Tyyppi 9, pää ja kaula 8,5
Arvostelun kuultuaan poni on valmis kotimatkalle. Mikäli poni on Suomessa syntynyt, tänne ensirekisteröity ja se on ansainnut I- tai II-palkinnon, kilahtaa kasvattajan ja omistajan tilille seuraavan vuoden syksyllä vähän palkintorahaa. I-palkinnosta saa 170 euroa ja II-palkinnosta 86 euroa ja nämä jaetaan niin, että 30% palkintosummasta menee kasvattajalle ja loput omistajalle. Maitovarsoille ja yli 3-vuotiaille ruunille rahaa ei makseta.


Innostuitko? Näyttelysyksyä on vielä jäljellä - käy katsomassa loppuvuoden näyttelykalenteri täältä.

Reissu näyttelyyn ilman omia poneja oli vallan avartava kokemus, suosittelen kaikille! Siinä sivussa tosin tuli urheiltua kolmen 1-vuotiaan tamman kanssa, mutta mikäs näitä hienoja tammoja esittellessä - tytöt saivat kotiinviemisiksi kaksi sinivalkoista ja yhden sinisen ruusukkeen!

Tämän reissun seurauksena myös Operaatio Jappeloup sai alkunsa. Siitä lisää myöhemmin.

PS. Tämän postauksen kuvista kiitos Raisalle!

2 kommenttia:

  1. Kiitokset taas Kertun esittämisestä. Kiva postaus...pääsin niinkuin jälkimainingeissa mukaan tapahtumiin. Nähdään taas viikonlopun koitoksissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea sinulle hienosta tammasta! Jatketaan lauantaina siitä mihin tiistaina jäätiin... ;)

      Poista