keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Heinäanalyysin pauloissa


Heinäanalyysi on helppo, nopeahko ja taloudellisestikin kannattava idea - sen pohjalta on helppo suunnitella hevosen muu ruokinta mahdollisimman optimaaliseksi ilman hakuammuntaa.

Itse ostan heinäni tutulta tuottajalta, joka tänä vuonna onnistui paalaamaan meidän heinämme heinäkuun alun poutiin. Analyysin olen teettänyt lähinnä omaksi iloksi antamaan vähän suuntaa siitä, mitä on tullut syötettyä.

Itse analyysi on näppärä lähettää vaikka itse: Ensin kerätään mahdollisimman kattava näyte monesta paalista, pakataan se tiiviisti joko kirjekuoreen tai pakettiin ja lähetetään lähetelappusen kera laboratorioon Postin tai Matkahuollon kautta. Tässä tapauksessa kohteena oli Seilab. Ohjeessa oli, että näytteessä tulisi olla kuivaheinää noin 500g ja säilöheinää kilon verran. Lähetysohjeet löytyvät lähetelappusesta.

Tällä kertaa me tyydyimme pelkkään heinäanalyysiin, jossa määritetään raakavalkuainen, NDF (kuitu), sokeri, D-arvo sekä rehuarvot. Joinain vuosina olen teettänyt myös laajan kivennäisanalyysin, mutta sen sisältö on vuosittain ollut lähes sama, joten uskalsin jättää sen tällä kertaa pois.

Heinäpaketti lähti matkaan keskiviikkoaamuna. Maanantaina analyysitulokset tulivat sähköpostiin ja pikkasen - kuten aina - jänskätti avata ne:

Kuiva-aine, rehusta 860 g/kg
D-arvo 618 g/kg
Raakavalkuainen 83 g/kg
Kuitu (NDF) 661 g/kg
ME (energia-arvo) 9,4 MJ/kg
SRV 46 g/kg ka
Sokeri 145 g/kg

Tässä vielä vertailun vuoksi Seilabin laatimat tavoitearvot kuivaheinälle, kun ruokittavana on hevonen:

Kuiva-aine >85 %
D-arvo min. 600-620 g/kg, tavoite 650 g/kg
Raakavalkuainen 110-130 g/kg
Kuitu (NDF) 500-650 g/kg
ME (energia-arvo) >9 MJ/kg
SRV 70-90 g/kg
Sokeri 50-150 g/kg, miel. alle >200 g/kg


Näillä näkymin pärjätään siis hienosti pelkällä heinällä ja kivennäisellä. Tulevana talvena ruokittavana on tuttu suht helppo trio: Kaikki kolme ovat melko hyviä rehunkäyttäjiä ja jokainen vielä luokiteltavissa nuoriksi hevosiksi. Heinä itsessään on melkein kuin oppikirjasta, vain ehkä Sampan kohdalla saatan tarkkailla valkuaisen saantia, se kun kasvaa näistä nyt näkyvimmin. Valkuaislisänä olen suosinut sinimailashaketta tai -pellettiä, joskus myös Racingin Proteiinia tai Sampan kohdalla Build Up-mysliä. Sampan kohdalla tavoitteet ensi keväänä ovat korkealla, joten ruokintaan on syytä kiinnittää jo nyt huomiota. Jostain syystä Build Up on sille maistuvin ja tehokkain ruoka, joten sillä lienee syytä jatkaa tulevaisuudessakin.

Jokainen saa myös vähän omanlaisensa kivennäislisän: Ponit syövät Pavon Vital Complete-rehua 1 dl/pv ja Salama saa Formula 4 Feetiä noin 3 dl/pv. Lisänä Salamalla vielä Suppleaze Gold ylläpitoannoksella.

Noin muuten heinää syödään tuttuun tapaan: Tarhassa heinät tarjoillaan slow feeding-verkoista ja karsinoissa vapaasti maasta Dukea lukuun ottamatta. Sillä on karsinassa ihan oma heinäpussi, mistä on mahdotonta levittää heiniä makuualustaksi. Koko tallin heinänkulutus on vakiintunut noin 16-20 kiloon per vuorokausi, mutta mitenkään suurella intensiteetillä en heiniä punnitse. Karkearehu eli heinä on sellainen, josta en mielelläni tingi yhtään sen enempää kuin on pakko.

Keväällä tehdyt uudet heinälaatikot ovat olleet ihan superit! 

Näillä eväillä jatketaan kohti pimeneviä iltoja - ilokseni Chia de Gracia toimitti meille koemaistiaiset pirunkourasta ja ruusunmarjarouheesta, niistä luvassa lisää juttua myöhemmin!

2 kommenttia:

  1. mitä mieltä sinä olet hevosen läpsimisestä, lyömisestä tms. fyysisen väkivallan käytöstä?
    onko sinun mielestä ihmisellä oikeus kohdella hevosta niin? jos, niin minkälaisessa tilanteessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asia, mistä ei ymmärrettävää kirjallista versiota saa, vaikka haluaisi. :)

      Lyhyesti kuitenkin: Oikein ajoitettu merkki (olkoon sitten apuna esim. raippa) on tärkeää. Jos esimerkiksi nuori näykkäisee hihasta tai uhkaa potkaista, on siihen reagoitava heti eikä huomenna. Mikä sitten johtaa näihin, on myös miettimisen arvoinen juttu.

      Omasta mielestäni raippa on vallan kätevä merkinantoväline. Pieksemiseen sitä ei kuitenkaan tule käyttää. Pidän itse sellaista aina mukana.

      Poista