tiistai 5. heinäkuuta 2016

Aerohippus - rakkautta ensisilmäyksellä


Eläinlääkärin määrätessä inhaloitavaa lääkettä Salamalle ryhtini lysähti. Perkele, ajattelin. Ei tulisi olemaan helpoimmasta päästä tämä keissi.

Kun kerroin muillekin, mitä tuleman pitää, sain osakseni hihittelyä, jaxuhaleja ja tsemppiviestejä. Monen mielestä Salama ja inhalaattori eivät mahdu samaan lauseeseen. Koin, että ainoa orastava optimismi kasvoi vain sisälläni. Kyllä tämä tästä, ehkä.

Ostin ensin inhalaattorin, kun halvalla sain. Aerohippus-merkkisen härvelin, jonka ovh huiteli jossain monen mansikkalaatikon tietämissä. Ihmisten babyhalerkin olisi voinut mennä, mutta Salamalla on kauhean isot sieraimet ja babyhalerin tuutti on tarkoitettu vauvakokoisille naamareille. Siispä se vaatisi ehdotonta tarkkuutta ja taitoa antaa lääke tehokkaasti. Ymmärtääkseni myös lääkittävän kohteen tulisi olla hyvin ymmärtäväinen toimenpidettä kohtaan. Heppakokoinen maski antaisi vähän anteeksi, jos turpa sattuisikin juuri liikahtamaan kriittisellä hetkellä.

Opiskelin jälleen. Näin tämän homman pitäisi oikeaoppisesti mennä:


Meillä treeni aloitettiin sillä, että näytin inhalaattorin iltapuuron yhteydessä. Ei suurempaa reaktiota, silmänvalkuainen kyllä näyttäytyi, mutta silmämunat pysyivät koloissaan. Hyvä alku.
Päivä 2 piti sisällään kuivaharjoittelua. Taskut täyteen Salaman uutta herkkua eli Selected-pipanoita ja tarhaan inhalaattorin kera. Hevonen sai olla irti, jotta ymmärrän, milloin menee ihan yli.

Tähän väliin kootut selitykset: Päästään Salama on erityisen tarkka. Turpaan saa laittaa tasan yhdenlaista aurinkorasvaa. Korvia saa rapsuttaa, mutta korvakarvoja ei todellakaan leikata. Leukakarvojen siistiminen tehdään pala kerrallaan joululauluja laulaen. Riimun laitto ok, kunhan se ei kestä liian kauaa. Suitset menevät kivasti, kunhan tekniikka on salamaystävällinen. Ketjuissa ja sidottuna hevonen seisoo vallan pätevästi kyllä. 

Siispä, tämäkin kolmeviikkoinen lääkintäepisodi suoritettaisiin vallan paljon mukavammin, jos heppa olisi vähänkään hoitomyönteinen. Tappelemalla tämän kanssa ei saa kuin harmaita hiuksia ja mahahaavan, itselleen siis. 

Ryppy rakkaudessa? Itse olet yks ryppy, toteaa Salama.
(Kuva vähän OT, mutta tässä meneillään joku alkukävelyleikki, seuraa johtajaa tai jotain.)
Joskus, kun on ollut liikaa aikaa ja hevonen sairaslomiensa vuoksi ratsastuskelvoton, on tullut opetettua sille temppuja. Salama osaa pyynnöstä tuuppia palloa ja koskettaa asioita turvallaan. Jättikokoinen koira kun on, niin tällaiset puuhastelut ovat Salaman mieleen kovin. Tätä ideologiaa hyödynnettiin nytkin: Ensin inhalaattoria piti koskettaa, ihan vaan tuupata. Kun se sujui, piti tötterön pysyä jomman kumman sieraimen päällä muutaman sekunnin ajan. 

Kolmas vaihe treenissä oli nenäkosketusajan pidentäminen. Neljäntenä opetin sen, että tötteröä vasteen saa ja pitää vähän nojata. Viidentenä lisäsin varovaisen suhinaäänen, joka eläinlääkärin mielestä on Se Juttu. Tohtori suositteli laittamaan (hevosen) korvat kiinni, jos siltä tuntuu. 
Tähän asti treenit suoritettiin vapaana, ilman riimua tai muita ahdisteita. 

Kolmantena päivänä jatkettiin samoja harjoituksia, ihan varmuuden vuoksi. Tällä kertaa riimu päässä ja ilman, jos yhtään lukijan mieltä se asia askarruttaa. Inhalaattori oli ihan okei, sen voisi vaikka syödä. Kun homma skulasi aika kivasti, annoin lopuksi leikisti kymmenen painallusta lääkettä. Lääkettä ei tietenkään vielä ollut, mutta huomenna onkin sitten tosi kyseessä.

Wish me luck.


PS. Liittyen tuohon yhteen välissä nähtyyn kuvituskuvaan, voitin sillä(kin) kertaa vihreät voimat.

8 kommenttia:

  1. Putkilo ja muut osat on ihan samanlaiset kun mun AeroCatissa! Ainoastaan toi turvan päälle tuleva osa on tietenkin hevoskokoa. Ja maksoi muuten AeroCattikin maltaita, onneksi sen saa ehkä myytyä.
    Suhauksenhan voi tehdä vaikka nurkan takana jos se tuottaa ongelmia, tuossahan on sellainen läppä (ainakin kissaversiossa on) että aine ei pääse karkuun putkesta ellei sitä nimenomaan hengitetä sieltä. Vai pitääkö sitä suhautella lisää samalla kun Salama hengittelee sitä?
    Jaxuhaleja ja tsemppiä koitokseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää tuo sihautusjuttu! Tässä on myös se "läppä", mikä liikkuu hengityksen tahtiin. Harjoiteltiin senkin katsomista Salaman kanssa. Yritettiin ottaa selfiekin. :D

      Ostin myös tämän käytettynä, kävi tuuri sen suhteen! :D

      Poista
  2. Mulla on babyhaler + lääkkeet kaapissa, ei onneksi sitten tarvinnutkaan aloittaa lääkitystä kun meillä yskä loppui mystisesti siihen ähkyyn joka tuli samanaikaisesti klinikalle menon kanssa. No onhan nyt sitten lääkkeet jo varalla kun seuraavan kerran yskä jää päälle. :O
    Tsemppiä! I wish you luck!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks! Babyhaler on varmaan just soppeli shettikselle - Pilkku halusi kans huomiota meidän inhalaatiotreenien jälkeen ja näytin toki sillekin tätä tötteröä. Molemmat sieraimet mahtuivat tuohon hevosversioon. :D Toivottavasti te ette tarvitsekaan noita lääkkeitä!

      Poista
  3. Mulla on kanssa omalla isolla welsh cobilla käytössä tuo babyhaleri. Riittää juuri ja juuri toiseen sieraimeen. Omani on kanssa "pelkään tuulessa liehuvaa kukkastakin" hecostyyppi, mutta hyvin on tottunut tuon käyttöön kun tietää aina saavansa leivän lääkkeen oton jälkeen. Polellle todettiin todella lievä puhkuri pari vuotta sitten keväällä, mutta nyt kahteen vuoteen on pitänyt lääkitä enää silloin tällöin keväisin. Eli onneksi päästiin eroon siitä jokapäiväisestä lääkitsemisestä.
    Toivotaan, että teilläkin lääkitys saadaan kuntoon ja polle parempaan vointiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salama on nyt tuon lääkkeenotossa tällä hetkellä sellainen, että hiukan kavahtaa taakse/ylös, mutta muuten aika ok! Ehkä se siitä asettuu lopullisestikin. :) Saa myös aina herkun, jos on hienosti. Lahjomalla paras...

      Tänään oli myös sellainen maasto, että oksat pois - piti ihan vaan kävellä ja vähän hölkätä, mutta menohaluja piisasi ja ekan kerran koskaan ruuna otti ja lähti laukassa aikas lujaa painaen kädelle ihan huolella. Luulin ja oletin, että kyllä sen akku hyytyy tällaisen jälkeen (kuten yleensä), mutta kotiin mentiin loppumatka iloista possupassia... Alkaa vissiin lääkitys puremaan!

      Poista
  4. Sulla on niin piristävä tapa kirjoittaa, haasteistakin :) varsinkin nuo joululaulut saivat naurunpurskahduksen aikaan.. itse taisin viime talvena jännissä paikoissa hoilata Wallulle virsiä :D Onnittelut lääkkeenoton etenemisestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä pahasti hukassa tuo kirjoitus"taito" tuossa keväällä, ihan pahaa teki... Luojan kiitos pieni kepeys on palannut takaisin, se vanha tuttu juttu siis. :)

      Poista