torstai 22. kesäkuuta 2017

Hyönteisloimien kaksintaistelu


Asumme paikassa, jossa aurinko paistaa koko päivän ja tuuli osuu hyvin harvoin tontille. Tosin sitten kun se osuu, sen kyllä tuntee! Valtaosan ajasta plantaasi on kuitenkin suojainen paikka. Ja siitäkös ötökät ja paarmat tykkäävät.

Vuosia aiemmin, kun hevoseni olivat valkoisia tai rautiaita, ei ötökkäasia ollut näin tapetilla. Vähän myrkkyä sinne tänne ja that's it. Nyt hevoset ovat tummia, käytännössä kaikki mustia ja suorastaan kaikkien maailman ötököiden maalitauluja. Kesähelteellä ne ramppaavat ötököitä karkuun, sitten tulee hiki ja ötökät vain villiintyvät. Siispä ajatus puettavasta hyönteissuojasta ei ollutkaan enää kovin paha ajatus. Jatkuva myrkyillä läträäminen ei innosta, tosin Coopersectit lyödään nahkaan säännöllisin väliajoin. Se auttaa hieman.

Salama kesällä 2013. 
Salama sai kunnian aloittaa tämän kesämekkojutun. Sen ollessa parivuotias, tuli Bucas-loimimerkiltä seeprakuvioiset ötökkäloimet kauppoihin. Silloin Salama oli kapea vielä joka suuntaan, joten puoliverisille suunnitellut kapoiset loimet sopivat sille hyvin ja laitumella oli kiva köllötellä rauhassa. Sittemmin ruuna kasvoi rodulleen ja perimälleen tyypilliseen suuntaan ja omaa nyt raamia sen verran, että mokoma seepramalli sopinee korkeintaan peppuloimeksi. Onneksi innostuin Horsewaren loimista, joten sopiva malli löytyi kuin itsestään!

Vuosien varrella on  tullut kokeiltua jo useampaa mallia, joista tähän postaukseen poimin tällä hetkellä käytössä olevat ja oikeastaan meille parhaiksi todetut mallit.


MALLI + KOKO, HANKINTAHINTA, KÄYTTÄJÄ

Horseware Bug Buster 155cm / 6'9", 119e, Salama
Bucas Buzz-Off Pony 105cm, 69e, Samppa

Kerrottakoon tähän väliin, että pohdin pitkään Sampan kohdalla HW:n ja Bucaksen väliltä, mutta HW:n helmapituus mietitytti, ne kun ovat ponimalleissakin pitkät.

Tyylikäs kännykkäkuva itse aiheesta eli loimet käytännössä. Vasemmalla siis Salama Horsewarensa kanssa ja oikealla Samppa pukeutuneena Bucakseen.
MATERIAALI JA PESUOHJEET

Molemmat loimet ovat tiheää verkkokangasta, kankaan laadussa ei juurikaan eroja. Materiaali polyesteriä. Molemmat antavat tarvittavan UV-suojan.

Horseware on Vamoose-käsitelty ja "myrkyn" luvattiin tämän loimen kohdalla säilyvän noin 20 pesukertaa. Loimen saa pestä normaalisti pesukoneessa. Itse olen pessyt sen normaalissa 40 asteen pesuohjelmassa ja kuivatellut terassilla. Verkkomateriaali kuivuu nopeasti auringossa.


ISTUVUUS

Horseware: Istuu hyvin. Väljä, mutta ei valu edestä eikä takaa. Kaulakappaleen leikkaus takaa sen, ettei se myöskään valu, sitä ei siis tarvitse erikseen kiinnittää mihinkään. Loimi on malliltaan reilu, jopa Salamalle. Mahaläppä jää hieman roikkumaan, vaikka mahavyöt ovat lyhyimmillään. Selkäpituus on just eikä melkein sopiva. Plussaa irroitettavasta kaulakappaleesta.

Bucas: Istuu kohtalaisesti. Edestä nafti, takaa väljä. Poni on varsin sopusuhtainen edestä ja takaa, joten istuvuus ihmetytti alkuun. Kaulakappale on pitkä ja kapea, mutta pienellä tarrojen siirrolla istuu kohtalaisesti. Kaulakappale valuu, joten korvien eteen tuleva kuminauha on oltava käytössä. Loimi muuten pysyy hyvin paikoillaan ja vatsaläpän kuminauharesorin ansiosta se asettuu hyvin paikoilleen.

Näistä kahdesta Horseware on siis mielestäni parempi. Bucaksen kyljissä vapaasti heiluvat helmat ovat potentiaalinen hajomisriski, jäävät oksiin ja kaverin hampaisiin herkästi kiinni.

KÄYTTÖMUKAVUUS IHMISELLE

Horseware: Loimi on helppo pukea ja riisua, T-soljet voivat alkuun ihmetyttää, mutta ne kestävät hyvin ja ovat yllättävän kätevät. Kaikissa kiinnityksissä häntäremmiä lukuun ottamatta on tarra + T-solki. HW:n tapaan loimessa ei ole jalkalenkkejä, plussaa siitä. Laiskuuttani usein jätän etukiinnityksen kiinni ja pujotan loimen päälle.

Bucas: Helppo pukea, ei tarvite pujotella päälle. Tämä on kiva ominaisuus, jos ori on vaikkapa käytävällä ketjuissa. Edessä on uusi magneettikiinnitys perinteisen T-soljen ja tarran lisäksi. Jään mielenkiinnolla seuraamaan sen kestävyyttä. Vatsaläpän metalliset pikalukkokiinnitykset kätevät, nopeat pukea. Salaman vanhassa seepraloimessa nuo soljet olivat muovinipsuja ja todella ärsyttävät pukea. Jalkalenkeissä hyvä jousto, plussaa niistä.

Vasemmalla vielä nuori Salama ja oikealla Duke kera Bucaksen. 
KÄYTTÖMUKAVUUS HEVOSELLE

Horseware: Ajan myötä kangas sähköistyy ja hevonen ärsyyntyy loimen poisotosta. Huuhteluaine pesun yhteydessä auttaa hieman. Hevosella ei ole hiertymiä loimesta, se istuu siis hyvin. Se pystyy myös liikkumaan sen kanssa vaivatta. Pahimpaan paarma-aikaan hulluimmat paarmat tunkevat loimen ja hevosen väliin, mikä on ymmärrettävästi ärsyttävää.

Bucas: Sama sähköistymishomma on havaittu tässäkin kankaassa. Poni oli alkuun varsin ahdistunut kesämekostaan, mutta sittemmin tykästynyt kaapuunsa.

Olen tehnyt vuosien varrella omaa empiiristä tutkimustani, että hevoset osaavat jossain kohtaa yhdistää ötökkäloimen siihen, etteivät ötökät kohta enää kiusaa. Siitä kertoo mm. Salama, joka pääasiassa inhoaa loimia. mutta antaa pukea tämän loimen vapaana nätisti. Edellyttäen tietenkin, ettei siitä saa sähköiskuja.

Molemmissa loimissa kaulakappaleessa on silkkimäinen vuorikangas harjan kohdalla, joka estää jouhien katkeilun. Silti harjaan on hyvä laittaa hieman kiillotusainetta, jotta ylimääräistä kitkaa harjan ja loimen väliin ei tule. Harjan voi halutessaan letittää alle, mutta itse olen laittanut sen yhden puolen nätisti loimen alle.


KESTÄVYYS

Poikien paineissa verkkokangas on kovilla. Lankaa ja neulaa on käytetty... Plussaa helposta korjattavuudesta ja kankaan laadusta, repeämän tultua kangas ei lähde purkautumaan villisti enempää.

Ennen loimien mukana tuli pienet korjauspaketit, missä oli mm. varasolkia, mutta näissä ei kummassakaan sellaista ollut. Siitä miinusta, koska soljet ovat kulutustavaraa.


MUUT OLENNAISET JA EPÄOLENNAISET

Eiväthän nämä kauniita ole. Mutta koska kesä ja kärpäset, on pieni paha laittaa loimi päälle ainaisen myrkyttelyn sijaan. Pitkässä juoksussa nämä tulevat myös halvemmaksi kuin jatkuva hyönteismyrkkyjen hankinta. Lienee myös jollain tasolla ympäristöystävällisempää hankkia yksi loimi kuin kaksikymmentä ötökkämyrkkypulloa.

LYHYT YHTEENVETO

Satsaa istuvuuteen. Ja nauti kesästä!

4 kommenttia:

  1. Hyödyllisiä juttuja! Itsellä aika vähän kokemusta näistä loimista, kevyt kärpäsloimi Jipultakin kyllä löytyy. Tänä kesänä sitä ei ole tarvittu vielä ollenkaan, kun Jipun ja Popin laidun paikka on todella tuulinen. Muuten ihan kiva juttu, mutta ratsastaessa kentällä tarttis vissiin välillä laittaa korvapallot hevoselle... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kesä on toistaiseksi ollut aika jees. Saas nähdä, mitä tämä muutama sadepäivä ja sen jälkeinen helle tekee ötökkäarmeijoille... :|

      Me hankittiin juuri tuosta syystä ääntä eristävä korvahuppu! Olin pitkään sitä vastaan, koska ajattelin, ettei ongelma voi poistua sillä. Poistui se ja olen nykyään ikionnellinen ja hevonenkin on tyytyväinen!

      Poista
  2. Njääh. Ei halvemmalla, mutta helpommalla pääsee kun ostaa Snuggy Hoodsit, jotka todella suojaa niiltä ötököiltä ja saa mm. jalkovälinkin suojattua kunnolla. Pukeminenkin sikanopeaa, pujostus ja mahakappaleen tarrat kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Snuggy on varmasti hyvä. Siitä itselläni ei ikävä kyllä ole kokemusta. Ainut oma kokemus on halvemmasta ihottumaloimesta, joka valui valumistaan ja lopulta repesi halki. Eli aika paska. Saattoi olla väärää kokoakin, mutta pienempi oli sitten taas liian nafti, suorastaan kiristi joka suunnasta.

      Poista